RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Українцям запропонують заробити на продавцях контрабанди: як це працюватиме

В Україні оприлюднили законопроєкт про зростання акцизних ставок на алкоголь і цигарки, який наблизить українське законодавство до європейського для виконання Угоди про асоціацію з ЄС й у документах передбачено введення електронної акцизної марки на алкогольні та тютюнові вироби, що може стати досить дієвим методом контролю і виведення з "тіні" певних товарів.

Відповідний документ незабаром має потрапити на розгляд парламенту.

Читайте також: Пільгові податки для ФОПів можуть скасувати: що вирішили в Кабміні

Ідея полягає в заміні традиційної паперової марки, яка наклеюється на виріб, спеціальним QR-кодом, - розповідає координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетман.

"І кожен покупець, зісканувавши код за допомогою телефона, зможе переконатися, чи заплачений акциз", - пояснив він.

Звичайно, пересічному споживачу за великим рахунком байдуже, наскільки сумлінним платником податків є продавець. Тому для стимулювання населення до співпраці з податковими органами застосовуються різні форми матеріального заохочення.

Популярним способом є організація лотерей - серед покупців легальних виробів, з яких сплачено акциз, періодично розігруються досить великі грошові призи. Це змушує людей слідкувати за тим, щоб придбані ними вироби мали дійсні електронні марки.

За словами Олега Гетмана, такі лотереї дали дуже непоганий ефект в декількох країнах і дозволили скоротити продажі на нелегальному ринку.

Проте, як правило, цей ефект є обмеженим у часі: масовий інтерес до лотереї зберігається приблизно протягом року.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа": Бензин, алкоголь та цигарки за готівку не купити: що задумали у владі.