RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Гроші не повинні лежати без діла навіть під час війни: куди українцям вкласти та збільшити свої заощадження

Як правило, українці, у яких є "зайві" кошти, "інвестують" їх у депозити.

Експертка з фінансів Ксенія Губанова, як пише ресурс Finance.ua, розповіла, як українцям не лише зберегти свої кошти під час війни, а навіть заробити.

За словами експертки, вкладання грошей у депозити чи облігації є лише способом їх збереження і заробити на цьому неможливо.

Наразі українці досить часто обирають нерухомість як інвестицію у майбутнє, але щоб придбати нерухомість, потрібно мати одразу досить велику суму, краще у валюті.

Читайте: Суми "кусаються": українці мають сплатити податок за "зайву" нерухомість

Також у такому варіанті сумнівна "ліквідність". Тобто, власнику квартири доведеться довго "витягувати" з неї гроші, аби покрити витрати та отримати дохід. Для продажу нерухомості треба час, і якщо позбутися нерухомості треба терміново, то потрібно буде знижувати вартість, аби привабити покупців.

За останні часи пішла тенденція на спад дохідності нерухомості. Якщо 20 років тому людина могла купити квартиру за 20 тис. доларів та здавати її за 200 доларів на місяць, то окупність цієї квартири була у середньому 7-8 років. Наразі українці купують "квадратні метри" вже за 100 тис. доларів, здаючи за 500 доларів й окупність цієї оборудки збільшилася до 15-20 років.

Золото

Золото — інструмент, який не примножить капітал, але допоможе зберегти та захистити у турбулентні часи. Коли ринки падають - золото завжди зростає, й на цьому можна усереднити падіння свого інвестпортфеля, — порадила експерт.

Куди інвестувати в Україні

Українські євробонди зараз продаються із дисконтом 80%. І хоча певні ризики є, на цьому можна заробити, переконана експерт.

Й навіть якщо трапиться дефолт, Україні не пробачать увесь борг повністю, й країні все одно доведеться його сплачувати. "Але купуючи за 200 доларів те, що коштує 1000 доларів, ви будете в плюсі у три-чотири рази", — розповідає Губанова.

На думку експертки, також вигідно можна вкласти кошти в акції найбільшого експортера пшениці та соняшникової олії — компанії Kernel.

За її словами, акція компанії зараз коштує 3 долари, яка генерує річний прибуток у 5 доларів. Тобто за рік цей цінний папір вже окупиться, у той час, як акціям Tesla знадобиться на це 57 років.

"Ідея така, що після закінчення війни Kernel поверне свою вартість", — зазначає інвесторка.

Також Губанова радить придивитися до експортера курятини - компанії МХП, більш відомої серед споживачів як "Наша ряба".

"Зараз ця компанія дуже втратила у ціні, але вона має тільки активів на майже 4 млрд доларів — це все заводи, землі, техніка. А вся компанія зараз коштує на ринку 300 млн", — зазначила Губанова.

Нагадаємо, що ціни на оренду квартир можуть підскочити наприкінці весни.