RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Чернігів міг би жити на ці гроші три роки: як "Агенція оборонних закупівель" отримала найбільший бюджет

Усі централізовані закупівлі озброєння та військової техніки для Збройних сил забезпечуватиме єдина національна служба замовника - Агентство оборонних закупівель, якій віддають 2,75% від вартості контрактів на закупівлю зброї, що вона зможе укласти.

Про це написав журналіст Юрій Ніколов.

За його інформацією, на поточний рік Агенція отримала бюджет у сумі 335 мільярдів гривень. Й 2,75% від цієї суми – це 9,7 мільярда гривень, які може отримати відомство на своє самоутримання.

Читайте: Майже 9 млрд гривень: у Міноборони спалахнув новий скандал через закупівлю зброї

Якщо півтори сотні співробітників Агентства поділять між собою порівну всі ці гроші, то кожен, від директора до прибиральниці, отримуватиме зарплату по 150 тисяч доларів на місяць, - підрахував журналіст.

"Щоб ви ще краще зрозуміли – 9,7 мільярда гривень, це три річних бюджети Чернігова. Тобто на ці гроші обласний центр Чернігів з двухсоттисячним населенням може прожити три роки. Або півтори сотні клерків одного Агентства, якому дозволили космічні комісійні", - пише Юрій Ніколов.

"А тепер давайте включимо логіку. Якщо закупівельникам сказали, що їхні доходи залежатимуть від комісійних, то вони будуть зацікавлені купити зброю дорожче чи дешевше? Якщо дорожче, то це більші комісійні і більший їхній власний дохід. Якщо дешевше – це економія видатків держбюджету, який наповнюється нашими грошами. Але і менші комісійні… І ще. Якщо комісійні Агентства зніматимуться з фактичних проплат, то ці чуваки будуть зацікавлені у тому щоб робити передоплати. А товар – вже як получиться. Нехай потім суди розбираються хто спиздив передоплату і як вибивати. Тобто я не маю жодних сумнівів, що за такої моделі ми отримаємо закупівлі зброї по завищеній ціні з передоплатами і негарантованими поставками зброї", - вважає він.

Також Юрій Ніколов додав, що йдеться про 20% всього державного бюджету нашої країни, причому на "Велике будівництво" ще перед повномасштабним вторгненням закладено було всього 10%.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві оборони Сполучених Штатів виявили помилку в обліку вартості озброєння на $3 мільярди, яке Україні передавали зі своїх складів.

  • Вас може зацікавити:

Країна-член НАТО виділить Україні новий пакет допомоги: що до нього увійде

ЄС надасть 1 млрд євро на закупівлю боєприпасів для України: деталі

У майбутній Україні такому не може бути місця: посол США відреагувала на скандал із закупівлями Міноборони