RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Муніципальні доплати мобілізованим: які суми дають і як отримати гроші

В Україні триває загальна мобілізація, незважаючи на низку труднощів. З цієї причини як держава, так і органи місцевого самоврядування намагаються розробити методи стимулювання для новобранців у лавах Сил оборони.

Про це повідомляє finance.ua.

Здебільшого йдеться про гроші – як у вигляді заробітної плати, так і додаткових виплат.

Читайте також: Виплати військовим з інвалідністю: як отримати грошову допомогу

Розміри та умови отримання виплат прописані у Постанові Кабінету Міністрів України №168 від 28 лютого 2022 року. Проте більшість ЗМІ невірно вказують на розміри посадових окладів військовослужбовців ЗСУ. Також вони плутають розміри доплат, про які йдеться у постанові та що стосуються тих, хто перебуває на фронті або виконує спеціальні завдання, та розміри власне самої заробітної плати воїнів.

Мінімальна сума, яку має отримувати мобілізований у тилу, становить 20 130 гривень. Водночас у регіонах виплати можуть відрізнятися: причина – рішення органів місцевого самоврядування.

Розглянемо суми виплат з прикладу чотирьох регіонів.

Львів

У західній столиці України виплати військовим становлять 50 тисяч гривень. Проте таку суму отримають тільки ті, хто добровільно підпише контракт з військовими частинами Десантно-штурмових військ та морською піхотою. Також тут існує комплексна програма підтримки окремих категорій громадян місцевої територіальної громади – мобілізовані до лав ЗСУ з 2019 року отримують по 25 тисяч гривень одноразової допомоги.

Київ

Усі мобілізовані отримають по 30 тисяч гривень із міського бюджету. Для цього у ньому заплановано 50 мільйонів гривень. Ці виплати стосуються всіх, хто мобілізувався із 1 грудня 2023 року.

Крім того, міська влада разом із ТЦК розробила механізм, за яким ці гроші мобілізовані отримають без додаткової біганини – одразу після зарахування їх до військових частин сума у 30 тисяч гривень надійде на рахунок військовослужбовця. Нещодавно в КМДА заявили, що, крім мобілізованих, ці виплати також отримають ті, хто підписав контракт із ЗСУ на добровільній основі.

Чернігів

Мобілізовані у Чернігові одержують по 15 тисяч гривень.

Полтава

Полтавчани отримуватимуть по 10 тисяч гривень, однак за цими грошима вже доведеться звертатися до органів соціального захисту населення з відповідними заявами.

Нагадаємо, раніше ми писали, як людині самій обрати підрозділ, де вона хоче служити.

  • Читайте також:

Зарплати військових у 2024 році: кому і скільки зараз платять

Мобілізація в Україні: яка є робота в ЗСУ для обмежено придатних і як туди потрапити

Не обов’язково штурмовики: які спеціалісти потрібні для оборони України