RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

СБУ влипла в скандал через незаконні вимоги до "Приватбанку": фото документа

Служба безпеки України надіслала до керівництва "Приватбанку" лист, в якому висловила невдоволення тим, що банк не узгодив з СБУ та ГПУ позови до Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

В листі від 17 грудня, фотокопію якого опубліковало "Радіо Свобода", СБУ просить на майбутнє без отримання такого "попереднього погодження" утриматися від подання нових таких позовів.

"Встановлено, що представники банківських установ ініціюють позови в іноземних юрисдикціях та міжнародних арбітражах щодо стягнення збитків та притягнення до відповідальності осіб, дії яких спричинили доведення банку до неплатоспроможності. Вважаємо за необхідне забезпечити обов’язкову координацію позовної роботи банківських установ у міжнародних юрисдикціях зі Службою безпеки України і Генеральною прокуратурою України та попереднє погодження позовів, що подаються до судів поза межами території України, із вказаними органами. До такого попереднього погодження прошу утриматися від подання нових позовів", - йдеться в листі.

У СБУ підтвердили факт звернення до "Приватбанку", зазначивши, що "подання позовів до міжнародних арбітражів може в певних випадках негативно вплинути на здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях про вчинення злочинів у банківській сфері". При цьому СБУ посилається на 90-у статтю Кримінального процесуального кодексу.

Юристка громадської організації "Центр протидії корупції" Олена Щербан заявила, що Служба безпеки не має жодних повноважень, аби просити і вимагати, щоб погоджувати з нею будь-які міжнародні позови: "Стаття КПК, на яку посилаються у листі СБУ, говорить лише про те, як оцінювати рішення міжнародних судів, і не стосується будь-якого порядку подачі позовів та інших дій. Цей лист можна навіть оцінити як грубе втручання в діяльність суб’єкта господарювання та тиск. І взагалі, така практика і вимоги з боку служби порушують чинне законодавство та Конституцію".

Нагадаємо, перед націоналізацією з "Приватбанку" вивели десятки мільярдів гривень на фірми-бульбашки. Станом на цей час Україна судиться з олігархом Коломойським та його бізнес-партнерами, щоб стягнути заподіяні мільярдні збитки. Зокрема у Великобританії, Швейцарії, США та Ізраїлі.

Позов у Швейцарії подав Нацбанк, оскільки там мешкав олігарх. Судовий процес у Великій Британії розпочав "Приватбанк", аргументуючи тим, що саме через британські фірми, за їхніми даними, виводилася частина грошей з банку. А у США, як підозрює нинішній менеджмент "Приватбанку", Коломойський та Боголюбов придбали нерухомість та інші активи за рахунок привласнених коштів банку.

Як повідомляв "Апостроф", апеляційний адміністративний суд переніс засідання щодо апеляції НБУ на рішення Окружного київського адмінсуду, що стосується визнання незаконним рішення про виведення "ПриватБанку" з ринку. Судове засідання відбудеться не раніше лютого 2020 року, оскільки велика палата Верховного суду оголосила перерву до 31 січня 2020 року.

Читайте також матеріал "Апострофа" - На кону доля країни: що вирішить суд по "ПриватБанку".