RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Тиск на Ukrlandfarming шкодить агросектору, ринку землі та економіці України - експерт

Тиск силовиків на компанію Олега Бахматюка "Укрлендфармінг" (Ukrlandfarming) може мати катастрофічні наслідки для економіки країни, єдиним виходом із ситуації може бути мирова угода між бізнесменом і держструктурами.

Про це заявив керівник "Бізнес-Варти", колишній народний депутат і експерт з питань аграрної політики Іван Мірошниченко в коментарі AgroPolit.com.

"Нерозв'язання питання Ukrlandfarming завдасть шкоди не тільки агросектору, ринку землі, а й взагалі Україні. Загострення ситуації навколо Ukrlandfarming - це необережне вирішення питання реструктуризації боргів від уряду і НБУ. Питання стосується не тільки Ukrlandfarming, а й компанії "Авангард", яка має шанси залишатися другим виробником яєць і яєчного порошку в світі! Які наслідки будуть від їх падіння? Катастрофічні", - повідомив він.

Експерт припускає, що наслідки від можливого знищення компанії будуть перевершувати наслідки, які отримала економіка від падіння агрохолдингу "Мрія".

"1,2-1,5% ВВП України, там працює 30 тисяч осіб, близько $1,6 млрд кредитів. "Мрія" впала 6 років тому, і ринок пам'ятає цей присмак і недодає інвестицій в агросектор України. Ukrlandfarming - це три "Мрії". Олег Бахматюк не святий, але хоче компанію врятувати, пропонує повернути 8 млрд грн, а влада цього не хоче. Активи в $2,5 млрд стануть здобиччю рейдерів. Отримають $200 млн, а покладуть компанію на $2 млрд. З боку влади, ФГВФО і уряду має бути професійне та конструктивне вирішення питання", - заявив він.

Іван Мірошниченко нагадав, що справи, якими тиснуть на компанію, стосуються рефінансування 1,2 млрд грн, отриманих VAB-банком від НБУ, і Олег Бахматюк намагається повернути державі 8 млрд грн кредитів через механізм реструктуризації.

"У чому немає логіки, так у бажанні влади гнатися за 1,2 млрд грн, коли пропонують 8 млрд. Тут якась інша мета. Взагалі, історія з українським банкопадом - приклад абсурдності: поклали понад 100 банків і назвали це оздоровленням фінансово-банківської системи. Завдяки НБУ, ФГВФО забрав з ринку близько 570-600 млрд грн застав, які продаються за 5-8% від номінальної або заставної вартості через Фонд гарантування вкладів", - зазначив він.

На його думку, єдиним виходом, який не зашкодить економіці України, є мирова угода між Бахматюком і державними установами.

"Він розуміє ризики і наслідки ситуації для країни, ринку, тому намагається врятувати компанію і бути відповідальним до людей, країні і 30 тисяч співробітників і не дати їй впасти, а при можливості продовжувати її розвиток. Для мене він великий український, національно орієнтований бізнесмен. Повинні бути знайдені рішення, повинна бути професійна дискусія для економіки країни. Повинна бути підписана мирова угода між Бахматюком і держустановами в рамках законодавства. Потрібні професійні рішення, спокійна дискусія, щоб захистити людей, зберегти компанію і утримати інвестиційний імідж України", - додав він.

Восени 2019 року НАБУ відкрило так звану справу Пісарука-Бахматюка, яка стосується отримання рефінансування НБУ VAB Банком під час кризи в Україні в 2014 році. Офіційні висновки експертиз оцінки заставного майна, висновки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та заяви НБУ спростовують звинувачення, висунуті Бахматюку.