RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Чіткий конфлікт інтересів: НБУ може потрапити в гучний скандал з призначенням наглядових рад в держбанках

Національний банк може знову опинитися в епіцентрі гучного скандалу, пов'язаного з формуванням складів наглядових рад державних Ощадбанку і Укрексімбанку.

Про це йдеться в статті "Апострофа": "Нацбанк може знову заблокувати кандидатури членів наглядових рад держбанків".

Крім можливого входження в ці керівні органи людей з конфліктами інтересів, сумнівними деклараціями про майновий стан і не видатними професійними навичками, в Наглядові ради держбанків проштовхують кандидатів, які не відповідають критеріям законодавства.

"Друга спроба формування наглядової ради Ощадбанку знову під загрозою зриву. У зоні ризику - кандидатура безсумнівного професіонала Ігоря Мітюкова, - наводиться приклад у статті. - Проблема в тому, що кандидат на пост незалежного члена Наглядової ради Ощадбанку, обраний головою комітету НС банку з призначень і винагород, одночасно є діючим головою Наглядової ради Національного депозитарію України. А один з його ключових акціонерів - державний Ощадбанк".

Принцип незалежності корпоративного управління в держбанках, встановлений українським законодавством на вимогу міжнародних партнерів, виключає можливість займати такі посади пов'язаними особами. Відповідно до критеріїв закону "Про банки і банківську діяльність" Ігор Мітюков є таким пов'язаною особою для Ощадбанку, тому не може бути узгоджений банківським регулятором в статусі незалежної члена наглядової ради держбанку.

"Ігор Мітюков безперечно має всі ознаки пов'язаної особи, це виключає можливість призначити його в наглядову раду саме в ролі "незалежного". Тим більше, на сайті Національного депозитарію Ощадбанк з 24,99% його акцій прямо вказано в переліку афілійованих осіб", - відзначають автори, які опитали юристів щодо можливого казусу. І відповідно до закону, Ігор Мітюков ще п'ять років не зможе входити до наглядових рад держбанків навіть після того, як піде з посади глави Наглядової ради Нацдепозитарію.

Практика протягування в наглядові ради кандидатів, які не відповідають чітким законодавчим критеріям, створює ризики для стабільності функціонування держбанків, а також ставить під питання перспективу їх приватизації.

"Як відзначили опитані експерти, в окремих випадках можуть з'явитися ризики судового оскарження рішень, прийнятих як окремими членами наглядових рад, так і всієї наглядової ради, якщо в них присутні особи, які не відповідають в повній мірі вимогам законодавства. Ризик скасування рішень наглядової ради - це потужний дестабілізуючий фактор для діяльності держбанків, адже їх наглядові ради визначають важливі стратегічні питання, від яких залежить стійка життєздатність фінансових установ в середньо- і довгостроковому майбутньому", - сказано в статті.