RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

​НБУ прогнозує корекцію курсу через припинення співпраці з МВФ

Національний банк України прогнозує корекцію курсу гривні до долара у відсутності співпраці з Міжнародним валютним фондом і пов'язаного фінансування.

Про це йдеться в "Звіті про фінансову стабільність" Національного банку України.

Як наголошується в звіті, за попередніми даними, в січні-квітні 2019 року дефіцит поточного рахунку платіжного балансу склав прийнятні 388 млн доларів. Однак в найближчі місяці світова економіка може помітно сповільнитися, стримуючи зростання українського експорту, вважають в НБУ.

За оцінками Національного банку, якщо співпраця з МВФ буде тривати, то в 2019-2021 роках надходження прямих іноземних інвестицій та залучення на зовнішніх ринках практично повністю компенсують дефіцит поточного рахунку.

"Інакше дефіцит буде скорочуватися внаслідок курсової корекції", - йдеться в звіті.

У НБУ вважають, що пауза у виконанні програми Фонду некритична для фінансової стабільності на початку осені, однак після парламентських виборів і формування нового уряду, продовження співпраці з МВФ стане ключовим.

"З огляду на амбітну програму реформ, узгоджену з МВФ, і все ще високу вразливість економіки до зовнішніх ризиків, доцільним видається початок нової довгострокової програми співпраці з МВФ, ймовірно ще до завершення терміну поточної програми "Стенд-бай ", - наголошується в звіті.

Про курс гривні читайте також в матеріалі "Апострофа" - Доларові гойдалки: що буде з курсом гривні до кінця літа.