RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Уряду дали рекомендації щодо скорочення держборгу

Уряд може скоротити прямий державний борг України до 49% до кінця 2020 року, але головним завданням уряду є зменшення боргового навантаження на держбюджет.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Кабінет міністрів переглянув свою стратегію управління держборгом, вирішивши скоротити прямий держборг країни до кінця 2018 року до 60% ВВП замість раніше запланованих 62%. До кінця 2019 роки держборг повинен бути скорочений до 52% ВВП, а до кінця 2020 року - до 49% ВВП.

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса вважає, що плани уряду щодо скорочення держборгу цілком реалістичні.

"Якщо ми продовжимо виконувати все, що від нас вимагають, якщо ми не будемо роздмухувати дефіцит бюджету, що призведе до нарощування боргу, то, власне кажучи, це - цілком реальний показник", - сказав експерт "Апострофу".

Однак важливіше не зменшення співвідношення держборгу до ВВП, а скорочення боргового навантаження на бюджет. Тільки на обслуговування держборгу в поточному році бюджет-2018 передбачає витрати в розмірі 130 мільярдів гривень. По відношенню до ВВП країни це - близько 4%.

Член виконкому Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран вважає, що "співвідношення держборгу до ВВП у випадку з Україною ніяк не може бути цільовим показником".

"Тут важливо не співвідношення, а тривалість нашого боргу і його вартість. Мінфін повинен переслідувати тільки одну мету - скорочення боргового навантаження на бюджет, а цього можна домогтися зниженням ставок і підвищенням термінів держоблігацій. В Японії співвідношення держборгу до ВВП вже давно за 200%, і всіх воно влаштовує", - заявив експерт "Апострофу".

Як повідомляв "Апостроф", в цьому році уряд має виплатити за своїми боргами ще як мінімум 75 млрд грн, половина з яких - відсотки за раніше залученими позиками.