RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

У Європі нарешті "прозріли": експерт розповів, що тепер буде з "Північним потоком-2"

Сертифікація газопроводу "Північний потік -2" припинена німецьким регулятором BNetzA. У той же час, напередодні BNetzA допустив до цього процесу українську сторону в особі представників НАК "Нафтогаз України". Суперечки довкола сертифікації цього трубопроводу знову розгоряються з новою силою, внаслідок чого вона може затягнутися на тривалий термін.

Портал "Апостроф" розбирався, скільки часу це може тривати, і що зараз відбувається навколо основного енергетичного "козиря" Путіна.

Насамперед, не варто забувати, що своє слово у питанні сертифікації має сказати Європейська комісія, в якій представлені думки різних країн, у тому числі тих, які виступають проти запуску Північного потоку-2.

"Це буде лобі на лобі – внутрішньоєвропейська політична гра", - каже незалежний експерт із питань енергетики, аналітик експертного уряду Валентин Землянський.

Президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар, у свою чергу, зазначає, що в Європі нарешті "прозріли" і зрозуміли, що Росія займається відвертим шантажем, використовуючи газ як зброю, а тому Єврокомісія, швидше за все, не форсуватиме події.

"Останнім часом звучать вимоги, щоб усі процедури були дотримані, і якщо для цього знадобляться вісім місяців, значить, нехай буде вісім місяців", - сказав експерт.

Таким чином, цілком можливо, що процедура сертифікації "Північного потоку-2", а, значить, і початку його фізичної експлуатації, може затягнутися. В тому числі завдяки позиції, яку озвучить Україна.

Крім того, є великі шанси на те, що Кремль не отримає повного контролю над своєю "трубою", оскільки це суперечило б європейському антимонопольному законодавству.

"У мене прогноз наступний: газопровід буде сертифікований, але в усіченому режимі. "Газпрому" дозволять транспортувати по ньому 50% потужності - тобто 27,5 мільярда кубометрів з 55 мільярдів (річна проектна потужність газопроводу - "Апостроф"), а решта 50 % зобов'яжуть надати незалежним постачальникам”, – каже Володимир Омельченко.

Детальніше читайте в матеріалі порталу "Апостроф": "Палиці в колеса Кремлю: чи зможе Україна зупинити запуск" Північного потоку-2".