RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Ціна газу в Європі підскочила до 1900 доларів: що відбувається на ринку

Єврокомісія наразі не вважає пріоритетним проект газопроводу "Північний потік - 2". Водночас Москва продовжує використовувати газ як важіль тиску. Росія скорочує постачання "блакитного палива", щоб добитися якнайшвидшого введення "Північного потоку – 2" в експлуатацію. При цьому незабаром у Європі очікуються сильні морози, через що ціни на газ у Євросоюзі досягли позначки 1900 доларів за тисячу кубометрів, що у 9,5 разу більше, ніж ціни на початку цього року.

Про це свідчать дані індексу TTF на біржі ICE Futures.

Ціна тисячі кубів газу майже впритул наблизилася до історичного максимуму жовтня 2021 року. Тоді ціна газу на європейських біржах була на рівні 2000 доларів за тисячу кубометрів.

Як говорилося вище, цього тижня у Європі очікується значне похолодання. Російський монополіст "Газпром" користується нагодою і скорочує і без того скромне бронювання потужностей газопроводу "Ямал - Європа". Через це у Німеччині, наприклад, запаси газу знаходяться на історично мінімальному рівні.

Ситуація з "Північним потоком – 2"

Днями верховний представник ЄС із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель заявив у своєму блозі про те, що газопровід "Північний потік – 2" у будь-якому разі має діяти строго в рамках європейського законодавства. У зв'язку з цим його введення в експлуатацію досі є "питанням для обговорення".

При цьому Боррель наголосив, що Москва використовує енергоресурси як інструмент для досягнення своїх геополітичних цілей. У її відмові збільшувати обсяги експорту до Європи або поповнювати запаси сховищ, що належать "Газпрому", багато хто бачать спосіб тиску на Євросоюз.

"Насамперед – для отримання ліцензії на запуск газопроводу "Північний потік-2", - переконаний Боррель.

У зв'язку з цим дипломат закликає своїх європейських колег проявити єдність, щоб твердо протистояти будь-якому тиску з боку Москви. За словами Борреля, жодна держава Європи не може підвищити свою безпеку, якщо її рішення шкодять безпеці всієї співдружності.

Раніше ми також повідомляли, що днями стало відомо про досягнення домовленості в Сенаті США щодо санкцій проти "Північного потоку - 2".