RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Загроза зупинки АЕС: як Україна взимку виходитиме з ситуації

Сьогодні більшу частину електроенергії виробляють атомні електростанції. На випадок автоматичного відключення одного енергоблока має бути можливість підключити не менш ніж три-чотири теплові блоки, також необхідний достатній запас вугілля.

Про це Апострофу заявила експерт з енергетичних питань Ольга Кошарна.

На сьогоднішній день більшість електроенергії в Україні виробляється на АЕС, які працюють практично максимальним складом (14 із 15 наявних енергоблоків).

"Потужність атомних станцій в Україні традиційно використовується не повною мірою, – розповідає Кошарна. – Вони завжди страждали від диспетчерських обмежень, коли роботу блоків обмежували для того, щоб підтримати теплову генерацію та шахтарів, які забезпечують її паливом. Тому атомна енергетика рідко працювала більше ніж на 60% від встановленої потужності, причому в інших країнах, які володіють АЕС, вони використовуються на 90% і вище".

Тому нинішня посилена експлуатація атомних станцій, на думку експерта, загалом є позитивним явищем – завдяки цьому коефіцієнт використання встановленої потужності суттєво збільшиться.

Однак, як і будь-яка техніка, ядерні енергоблоки не є надійними на 100%. І завжди можливі якісь технічні несправності, які призведуть до зупинки блоків.

"Тому на той випадок, якщо спрацює автоматична система захисту, і один із блоків відключиться, має бути можливість швидко підключити до мережі три-чотири теплові блоки, що компенсують його потужність, – каже Ольга Кошарна. – І зазвичай на ТЕС має бути достатньо вугілля, щоб забезпечити безперебійну генерацію на час усунення несправностей. Однак на сьогоднішній день у резерві практично знаходяться лише два блоки, що створює певні ризики для балансування системи у разі зупинення атомних блоків".

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: ”Замерзнемо чи не замерзнемо: як енергетиці України подолати зимові холоди”