RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Макроекономіка

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​Еще одна страна может повторить судьбу Венесуэлы

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган ризикує підштовхнути економіку Туреччини до колапсу, схожого на той, що спостерігається в Латинській Америці з популістськими урядами.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на прогноз британської інвестиційної компанії Ashmore Group.

"Вирізняючись більшою диверсифікацією економіки, ніж залежна від нафти Венесуела, Туреччина зараз, проте, йде по дуже схожому шляху помилок в економічній політиці, які можуть привести до краху", - відзначили в компанії, яка спеціалізується на країнах, що розвиваються.

Контроль над капіталом, націоналізація та інші заходи, покликані перешкодити приватному сектору захистити свою власність в умовах погіршення макроекономічної ситуації, є "логічними" кроками, які вживатиме Туреччина, повідомив агентству головний аналітик Ashmore Ян Ден.

Його коментар був зроблений після того, як Ердоган звільнив голову Центрального банку Туреччини Мурата Четінкаю.

"Проблема в тому, що поворот назад до гарної економічної політики спочатку має дуже високі політичні витрати. Чим довше він відкладає це, тим вище ціна, ось чому політики, які йдуть по неортодоксальному шляху, рідко змінюють тактику і майже завжди це закінчується кризою", - вважає Ден.

Турецькі чиновники неодноразово заперечували будь-які плани введення контролю над капіталом і говорили, що будуть дотримуватися принципів вільного ринку.

Як пише EADaily, за перший квартал 2019 року валовий внутрішній продукт Туреччини впав на 2,6%, а дефіцит бюджету за п'ять місяців поточного року збільшився до 225%. Під тиском цих факторів турецька ліра в травні вийшла на "психологічний" рівень в 6 лір за долар.

Як повідомляв "Апостроф", українська журналістка Іванна Коберник розповіла цікаву історію, яка сталася з нею під час відпустки в Туреччині.