RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Адвокати Саакашвілі розповіли, як захищають його від екстрадиції до Грузії

Адвокати колишнього глави Одеської обласної державної адміністрації (ОДА) Міхеїла Саакашвілі підкреслюють, що політик, на їхню думку, перетнув кордон законно, а звернення до міграційної служби з проханням надати політичний притулок дає можливість захистити його право перебувати в Україні.

"Така процедура на законодавчому рівні передбачена. Якщо тебе позбавили громадянства, але ти був громадянином України, то ти маєш право при перетині кордону подати заяву про надання додаткового захисту і отримати певний документ, який дає тобі право на проживання на території України", - розповів "Апострофу" один з адвокатів Саакашвілі Микола Неділько.

"Коли громадянина України позбавляють українського громадянства, і він перетинає кордон, то цей громадянин може подати заяву (в Державну міграційну службу, - "Апостроф") про захист його як людини, щоб на законних підставах перебувати на території України", - зазначив адвокат.

Інший адвокат Саакашвілі Маркіян Галабала розповів "Апострофу", що заяву до міграційної служби було подано, щоб уберегти політика від екстрадиції до Грузії (у вересні в Міністерстві юстиції підтвердили отримання запиту від Головної прокуратури Грузії - "Апостроф").

"Станом на сьогодні екстрадиція неможлива в силу того, що Саакашвілі має статус особи без громадянства, постійно проживає на території України. Він такий статус отримав у силу закону після видання указу президента про припинення громадянства. Тому в силу цієї підстави Саакашвілі не може бути виданий Грузії. Подача нашої заяви в міграційну службу – це юридичний момент захисту від екстрадиції ", - коментує Галабала.

Про те, що сьогодні ніхто не має права передати Саакашвілі владі Грузії, сказав і народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенко" Іван Винник.

"До моменту розгляду заяви Україна не екстрадує його. Це можливо тільки в разі відмови в наданні додаткового захисту", - сказав він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "У Саакашвілі вигадали, як йому залишитися в Україні і захиститися від видачі Грузії".