RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Іноземний військовий запропонував кардинальний захід для посилення української армії

В Україні необхідно ліквідувати мережу військових училищ та університетів з причини їх неефективності.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив інструктор-волонтер, колишній військовослужбовець армії Ізраїлю Цві Аріелі.

"Вкрай важливо створити конкурентоспроможну систему. Ліквідувати мережу військових училищ, університетів та інститутів. Тому що вони не потрібні. Це нонсенс. У Ізраїлі хіба погана армія? Ні. А там немає жодного військового інституту або університету! Або військових кафедр у цивільних вузах. Якщо когось запитати, а чи є у вас в хайфському Техніоні (ізраїльському аналозі КПІ) військова кафедра, то вас не зрозуміють, а потім довго сміятимуться. Навіщо вчити людину чотири роки незрозуміло чому? Вона що – генералом стане відразу після закінчення? Не стане", - зазначив інструктор.

Він вважає, що систему освіти необхідно будувати на спеціалізованих курсах.

"Ось є солдат. Якщо він дуже хороший солдат і хоче йти далі (тому що важливі не тільки здібності, але й мотивація), тоді його треба відправляти на спеціальний курс командира відділення. І так далі – до найвищих посад. Ти не можеш стати командиром взводу в Ізраїлі, не пройшовши офіцерський курс. Але те, що ти цей курс пройшов і став офіцером, ще не означає, що ти зможеш стати ротним. Ні. Якщо ти хороший командир взводу, ти, можливо, станеш ротним після того, як пройдеш інший офіцерський курс, який тебе готує до цієї посади. І так далі", - говорить Аріелі.

Також він звернув увагу, що українські військові навчальні заклади не готують випускників до реалій сучасних бойових дій.

"А навіщо потрібні військові інститути? Вони не дають цивільну спеціальність, не готують до чогось корисного, а якщо і готують, то дуже довго і малоефективно. Я вже не кажу про саму програму навчання. З того, що я чув, ці програми абсолютно не відповідають абсолютно ніяким сучасним стандартам і реаліям сучасних воєнних конфліктів. Не буду навіть починати перераховувати, в чому саме. Скажу тільки, що там, як і раніше, користуються новими українськими варіантами старих радянських підручників, старими радянськими принципами. Часто-густо людей, які побували в реальних боях і вчилися на власному досвіді, вчать люди, які про війну знають тільки з підручників, які не мають ніякого практичного досвіду. Деякі мають досвід, який абсолютно не відповідає нинішнім умовам і викликам", - вважає ізраїльський інструктор.

"Тому треба прибрати всі ці навчальні заклади та зробити замість них курси. Щоб армія будувалася виключно на конкуренції. Щоб люди просувалися в залежності від показаних результатів, від їхньої мотивації і рівня лідерства. Щоб навіть думки ні в кого не виникало заявити командиру взводу: "Чуєш, стули пельку, щоб тебе взагалі не було чути, тому що ти – ніхто". А таке буває часто. Тому що не всі командири – лідери. Який він лідер, якщо він отримав зірочку просто тому, що закінчив кафедру інформатики та обчислювальної техніки в цивільному університеті? Який зв'язок взагалі? Крім того, перехід на систему курсів замість багаторічного навчання також заощадить багато коштів", - додав Цві Аріелі.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "В Україні не створили важливу річ на випадок масштабного вторгнення Росії - іноземний інструктор".

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика