RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Суміш 37 року і 70-тих: звільнений з полону бойовиків вчений описав ситуацію в Донецьку

Знаменитий український історик і релігієзнавець Ігор Козловський, звільнений 27 грудня з полону бойовиків, заявив про те, що ситуація на Донбасі зараз нагадує найгірші роки Радянського Союзу.

Про це він повідомив "112 Україна".

"Нічого не можна сказати про проукраїнські настрої (на окупованих територіях, - ред.), Тому що навіть якщо вони і є у людей, то їх побоюються висловлювати. Зараз там тоталітарна система - такий собі "мікс", "суміш" 37-го року і 50-х або 70-х років", - заявив Козловський.

Вчений також зазначив, що багато жителів окупованих територій зараз незадоволені речами, які відбуваються в "республіках", але ніхто не знає, як знайти вихід з положення, що склалося, коли навколо "багато людей зі зброєю".

Козловського було захоплено бойовиками в окупованому Донецьку 27 січня 2016 г. Його вивезли в один з підвалів "МГБ ДНР". Якийсь офіційної інформації про причини затримання вченого не було. Спочатку з'явилася інформація, що його звинувачували в зберіганні боєприпасів або шпигунстві. А дружина Козловського Валентина сказала, що люди, які проводили в квартирі обшук назвали причиною "неправильне листування в Facebook". У 2016 році, під час підготовки обміну полоненими, Україна просила видати вченого, але отримала відповідь, що він шпигун.

Вченої звільнили вчора. Відразу ж після звільнення Козловський виступив з потужною промовою.

Читайте також перші коментарі інших звільнених в ексклюзивному репортажі "Апострофа" Зробили "шпигуном" за пісню: що розповіли українці, які повернулися з полону на Донбасі.