RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Український диверсант розповів, як бойовики намагалися зробити з нього вбивцю Гіві і Мотороли

Українського диверсанта Івана Тиренко в полоні терористичної "ДНР" змусили підписати зізнання в тому, що він хотів убити її ватажків.

Про це він розповів "Медузі".

"У мене не було ні вироку, ні статті. Тільки допити були - і все, навіть нічого не пред'являли. Допитували про цілі і завдання приїзду. Я намагався не відповідати. Мені давали підписувати папірці, що я і (ватажка "ДНР" Олександра) Захарченко вбити хотів, і [польових командирів сепаратистів] Моторолу з Гіві. Хотіли показати, якого важливого диверсанта спіймали. Я підписав усі, звичайно. У мене не було стільки здоров'я, щоб не підписувати", - розповів Тиренко.

Він зазначив, що потрапив в полон 8 травня 2016 року при проходженні блокпосту бойовиків. При затриманні його сильно били.

"Потім мене відвезли в Донецьк, в будівлю УБОЗ, там сиділа їх контррозвідка. Привезли мене десь в 12 дня, допит тривав до 12 ночі. Потім відвезли в ізолятор тимчасового утримання, там мене відмовлялися брати, тому що я був в дуже поганому стані. Синій, що [купюра] п'ять гривень, - били дуже сильно. Потім мене відвезли в МГБ, я там пробув три дні на допитах. Після них відправили на гауптвахту, там вже не сильно катували", - додав Тиренко.

"Два рази в день виводили в туалет, годували жахливо - давали комбікорм, який свиням зазвичай дають. Потім мене перевезли в Макіївку, і я там сидів рік, до обміну. Годували вже трохи краще, три рази в день", - розповів він.

Тиренко зазначив, що в полоні його багато били, оскільки він був добровольцем, а не військовослужбовцем ЗСУ.

Раніше з'явилося відео з потужною промовою вченого Ігоря Козловського після звільнення з полону.