RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

У Росії розповіли, як Заходу нанести нищівний удар по Путіну

Ефективним ударом по путінському режиму міг би стати арешт російських активів за кордоном.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів російський опозиційний політолог і публіцист, доктор історичних наук Олександр Ситін.

"Головні виклики для путінського режиму, безумовно, носять економічний характер. На відміну від Сталіна, у Путіна немає ідеологічної підкладки. У нього є соціальний договір – матеріальні блага в обмін на лояльність. З виснаженням потоку благ буде падати і лояльність, на її місце прийдуть не протести, а озлоблена байдужість до пропаганди людей, обдурених у своїх очікуваннях. Це буде аналогічно пізньому СРСР", - упевнений Ситін.

Також він зазначає, що говорити про спокій в регіонах можна говорити тільки до тих пір, поки місцеві еліти отримують трансфери з бюджету.

"За відсутності надходжень і виснаження кубушки зростання невдоволення і думки про сепаратизм неминуче будуть приходити в голови керівників, а головне – місцевих еліт найбільш самодостатніх регіонів-донорів. Ідея, виражена словами "досить годувати Кавказ" – на місце Кавказу можна підставити будь-яке географічне поняття дотаційного регіону. Це дуже поступово та повільно буде оволодівати масами (за Леніним)", - пояснює політолог.

При цьому він додає, що путінський режим в останню чергу готовий скорочувати витрати на пропаганду і військово-промисловий комплекс.

"Про виклики, пов'язані з втратою економічних позицій Росії на світових фінансових ринках в межах політики санкцій, досить добре відомо. Дуже потужним ударом по системі був би арешт російських активів за кордоном, у першу чергу рахунків і нерухомості, що належать російській державній та бізнес-еліті, яка увійшла до "кремлівського списку", і членам їхніх сімей", - говорить Ситін.

Однак політолог не бачить готовності країн ЄС до рішучих заходів по відношенню до Росії.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Захід міг би завдати Росії найсильніший удар - політолог з РФ про майбутнє Путіна, Крим і ДНР-ЛНР.