RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Створили умови для звільнення Донбасу: в Україні пояснили важливість визнання Росії країною-агресором

Закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях", який нещодавно вступив в силу, дає підстави провести операцію зі звільнення окупованого Донбасу та притягти до відповідальності за злочини Росію.

Про це у своїй колонці на "Апострофі" пише нардеп, координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

Нардеп зазначає, що важливим моментом в прийнятому законі є визнання Росії агресором.

"А у цьому законі ми вже конкретно прописали, в чому полягає відповідальність Росії, натомість Україна не несе відповідальності за дії агресора на окупованих територіях Донбасу", - пояснює Тимчук.

За його словами, завдяки закону з'явилися юридичні підстави залучити Росію до відповідальності як агресора.

"Був прецедент, коли Європейський суд з прав людини прийняв рішення на користь України, вказавши, що повинна відповідати сторона-агресор. Але тоді нам пощастило, оскільки на той час ми всередині країни не створили правової бази для таких юридичних тверджень. Якраз цей закон в юридичному плані виправляє ситуацію, адже ми вже апелюємо до того, що компенсацію за наслідки бойових дій на Донбасі повинна нести країна-агресор, країна-окупант - Російська Федерація", - говорить Тимчук.

Також нардеп вказує на те, що документ дає законні підстави для звільнення окупованих територій.

"Ухваленням цього закону ми створили умови для наших військ, щоб почати звільняти окуповані території на Донбасі. Але ми розуміємо, що законом не можна змусити спланувати якусь військову операцію і віддати наказ Збройним силам на проведення операції зі звільнення Донбасу. Такі речі вирішує вже виконавча влада, вище військово-політичне керівництво, яким в даному випадку є Верховний головнокомандувач, президент України. Це вже його рішення, а ми створили законні підстави для того, щоб провести таку операцію", - пояснює Тимчук.

Детальніше читайте в колонці на "Апострофі" - ДНР-ЛНР зникнуть за кілька місяців, але за однієї умови.