RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Названо найнебезпечніші для України сценарії по Донбасу

Є три небезпечних сценарії розвитку подій на українському Донбасі.

Про це колишній посол України в Хорватії Олександр Левченко розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Відзначається, що військові дії на Донбасі можуть набути характеру замороженого конфлікту, окуповані території можуть повернутися під контроль уряду силовим шляхом, або ж Україна може відмовитися від них.

"Останнє потрібно одразу відкидати. По-перше, це нелогічно, а по-друге, якщо зараз паркан Путіна стоїть під Горлівкою, й ви відмовитеся від цієї території, то за два роки він перенесе його звідти кудись до межі з Харківською областю, ще за два роки – до межі з Кримом, а ще за два – до Одеси й Придністров’я", - підкреслив Левченко.

Більш вірогідним є сценарій замороженого конфлікту, - за словами дипломата, масу таких прикладів можна спостерігати на території колишнього СРСР: "І всюди бере участь Росія. Чи розраховували Молдова, Грузія й Азербайджан, що все триватиме так довго? Вони, як і ми, очікували, що все триватиме рік-два. Минуло 25 років, а кінця-краю цьому не видно".

"Чи відповідає військовий сценарій інтересам Кремля? Звісно, що так! Адже на другий день після початку силової операції через 400 км неконтрольованого кордону увійдуть десятки тисяч російських спецпризначенців і головорізів, у яких може й не бути шевронів російських збройних сил, і почнуться страшні речі. Тож військовий сценарій дуже небезпечний. Як на мене, Путін і Кремль дуже на нього розраховують", - пояснив колишній посол України в Хорватії.

У той же час, за його словами, є і варіант мирного повернення окупованих територій із залученням миротворців ООН.

"Не один рік Кремль відмовлявся від такого сценарію. Потім він запропонував поставити контингент на лінії розмежування для охорони місії ОБСЄ. Звичайно, це не знайде підтримки ні з боку України, ні з боку Радбезу ООН – всі добре розуміють, що мандат виписується на всю територію. Чи дорого це коштуватиме? Так. Найбільші внески сплачують США, Франція, Німеччина. Якщо заручитися їхньою підтримкою, є шанси говорити про можливість відправки на Донбас миротворчого контингенту", - резюмував Левченко.

Більше про досвід врегулювання військового конфлікту в Хорватії читайте в матеріалі "Апострофа": Щодо Донбасу є чотири сценарії, на один з них розраховує Путін – український дипломат.