RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Порошенко хоче отримати новий підконтрольний орган: названо проблемні моменти

Президент України Петро Порошенко продовжує просувати ініціативу створення підконтрольного органу, - Національного бюро фінансової безпеки.

Розгляд питання поки відкладають, - парламентарії не можуть прийти до консенсусу з низки спірних моментів.

Бюро має знизити тиск на підприємців і стати єдиним органом, контролюючим бізнес, однак, є небезпека, що воно стане новим каральним відомством і контролюватиме бізнес поряд з поліцією, прокуратурою і СБУ, оскільки економічні відділи цих правоохоронних органів ліквідовувати поки не збираються.

Крім того, в тексті законопроекту не вказані квоти для колишніх податківців, що дозволить усім старим працівникам отримати місце в новій структурі, а також передбачено створення власного спецназу, який зможе проводити обшуки і огляди, додатково впливаючи на бізнес.

Співавтор законопроекту №8157 народний депутат від БПП Ніна Южаніна також запропонувала дати президенту право призначати і звільняти директора Бюро за результатами конкурсу, а також вводити в конкурсну комісію по три людини від президента, Кабміну і Верховної Ради.

В альтернативних законопроектах №8157-1 і №4228 вплив президента зведено до нуля.

Але, як подейкують в політикумі, перспектив бути прийнятими у цих законопроектів, незважаючи на підтримку міністра фінансів Олександра Данилюка, немає, так як вони не зберуть голоси в парламентській коаліції. Правда, проблему з голосами має і президентський законопроект.

Більше про спроби влади отримати контроль над бізнесом читайте в матеріалі "Апострофа" - Порошенко вирішив розширити свою владу перед виборами: що з цього вийде.