RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Прийняття Радою закону про Антикорупційний суд: названо ключові моменти і недоліки

Більшість депутатів Верховної Ради висловлюються позитивно щодо прийняття закону про Вищий антикорупційний суд, однак деякі говорять і про його слабкі сторони.

Необхідно відзначити, що остаточного тексту закону ще немає, і, за інформацією "Апострофа", багато депутатів і активістів побоюється, щоб на підпис президенту не потрапив зовсім інший документ, що не відповідає прийнятому. Поки що основні моменти закону виглядають наступним чином:

- До юрисдикції суду входять всі корупційні злочини, які перераховуються в примітці до ст. 45 Кримінального кодексу; злочину, якими займається НАБУ; корупційні злочини посадових осіб, збиток від яких перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб в 500 і більше разів.

- Міжнародні експерти займають ключову роль у відборі суддів.

- Вимоги до суддів - ті ж що і в законі "Про судоустрій і статус суді", а також відповідність кандидатів критеріям моралі, чесності, непідкупності; законність джерел походження їх майна та відповідність рівня життя кандидатів і членів їх сімей задекларованим доходам.

- Судді не будуть проходити щороку поліграф.

- Членами Громадської ради експертів можуть бути як іноземці, так і українці, запропоновані міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює в сфері запобігання та протидії корупції. Список таких організацій з'явиться найближчим часом, джерела "Апострофа" кажуть, що серед них можуть бути ОБСЄ, Рада Європи, Світовий банк та інші. Кожна організація повинна запропонувати не менше двох кандидатів, яких призначатиме ВККС.

- Міжнародні експерти будуть отримувати грошову винагороду - 7 тисяч доларів, що дорівнює зарплаті судді. Також їм будуть відшкодовані витрати на житло в Україні і перельоти.

- Починати розслідування проти суддів антикорупційного суду зможе тільки генеральний прокурор.

- Суддям і їх сім'ям надається охорона, при необхідності цілодобова.

Депутат від "Народного Фронту" Леонід Ємець вважає, що законом не вистачає згадки про те, що рада експертів має проводити очні збори.

"В законі не передбачено, що рада експертів буде дійсно збиратися, радитися, як має на увазі назва. Просто кожен зможе направляти свої зауваження щодо кандидатур. Якщо їх більше трьох, то цей кандидат вважається заветованим і йде на повторну перевірку. Але не передбачено, що рада повинна перевірити всіх бажаючих потрапити на посаду судді ", - відзначає він.

Детальніше про створення в Україні Антикорупційного суду читайте в матеріалі "Апострофа": Звали в посольство США і погрожували: як Україна рятувала кредит МВФ і створювала новий суд.