RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Названо головну відмінність позицій України і Росії щодо миротворців на Донбасі

Позиції України і Росії щодо розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі різняться не тільки в питанні географії її розміщення, а й в типі її мандата.

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін після завершення переговорів глав МЗС "нормандської четвірки" у Берліні, інформує УНІАН.

"Первісна позиція РФ насправді ще гірше, і вона полягає не в географії. Росія каже, що майбутні миротворці можуть супроводжувати - я підкреслюю - тільки супроводжувати наглядову місію ОБСЄ і уздовж лінії зіткнення, і на окупованій території, але вони не здатні робити нічого іншого", - розповів міністр.

У той же час Клімкін наголосив, що позиція України полягає в заході миротворців відразу на всю окуповану територію.

"Але вони повинні отримати реальний мандат, мандат впливу, мандат з роззброєння, мандат щодо спільного з ОБСЄ контролю над відведенням важкої зброї, над пошуком важкої зброї, яка прихована", - додав Клімкін.

В даному контексті міністр також згадав, що під час переговорів цікавився у голови МЗС РФ Сергія Лаврова, чому вони не хочуть відкривати пункт пропуску біля Золотого в Луганській області.

"Ми знаємо чому, оскільки там знаходяться російські війська з іншого боку і прихована військова техніка. А якщо будуть миротворці - вони зможуть разом зі Спеціальною моніторингової місією потрапити туди? У нього не було відповіді, тому це має бути реальна місія, з реальним мандатом, яка впливає на ситуацію. Просто ходити разом з СММ уздовж тих шляхів, які вже доступні для СММ, немає ніякого сенсу", - заявив Клімкін.

При цьому він зазначив, що зустріч міністрів після тривалої паузи була корисна і додав, що під час неї Лавров визнав необхідність проведення переговорів з питання розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.

"Саме його визнання про необхідність подальших дискусій і щодо майбутньої миротворчої місії, і про звільнення політичних в'язнів і заручників, і безпеки - вже є результатом, дуже маленьким результатом", - сказав він.

Нагадаємо, минула зустріч на рівні глав МЗС "нормандської четвірки" відбулася в лютому 2017 року.

Також читайте матеріал "Апострофа": Війна на Донбасі: на що сподіватися цього року.