RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Історична зустріч Трампа з Кім Чен Ином: названо три важливих сигнали

Зустріч лідерів США Дональда Трампа і КНДР Кім Чен Ина в Сінгапурі та підписання між ними документа з намірами Пхеньяна відмовитися від ядерної зброї, не принесли відчутних результатів, але дали кілька позитивних сигналів.

Про це "Апострофу" розповів заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

"Звичайно, того, чого очікували й за результатами чого ми могли би сказати, що саміт мав якусь додану вартість, ми не отримали", - сказав експерт додаючи, що в спільній заяві йдеться про згоду КНДР відмовитися від ядерної зброї і гарантії безпеки з боку США, але немає деталей щодо реалізації цих положень.

При цьому Бєлєсков зазначив, що зустріч дала три позитивних сигнали.

"Перший – це те, що продовжуватимуться переговори, які почалися в [демілітаризованій зоні] Пханмунджомі, і США в них представлятиме держсекретар Майк Помпео. Це напрацювання великої домовленості, якщо Пхеньян насправді на неї налаштований. Він принаймні демонструє бажання щось таке "провернути". Другий момент – це заява Трампа, що не всі деталі, які вони обговорили, викладені в комюніке. Сподіваюся, це не порожні слова. Наскільки я розумію, перша теза, що далі будуть переговори і Помпео в них братиме участь, це доводить", - сказав він.

Третім кроком експерт назвав заяву про припинення американо-південнокорейських навчань на час переговорів.

"Це важливо не лише як засіб вибудовування довіри, бо немає певності, що це положення стане частиною великого розміну, адже КНДР ніколи не схвалювала ці навчання. Вона вважала це репетицією вторгнення для зміни режиму й у такий спосіб виправдовувала розробку своєї ядерної ракетної зброї. Тобто ситуація двояка. Звичайно, ми не отримали те, чого хотіли: принципового рішення про роззброєння в обмін на гарантії безпеки. Але певний оптимізм зберігається. Хоча, з іншого боку, якщо немає цієї принципової згоди, дуже швидко все можна відіграти назад – до негативної ситуації 2016-го і особливо 2017 року", - резюмував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Шоу божевільних: чого чекати світу після зустрічі Трампа та Кім Чен Ина.