RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Стало відомо, як Росія може позбавити Україну портів без окупації Маріуполя

Щоб заблокувати роботу маріупольського і бердянського портів, Росії не обов'язково фізично окупувати Маріуполь.

Про це "Апострофу" розповів економіст Олексій Кущ.

"У Росії є відмінна можливість за допомогою обмеження навігації в Керченській протоці повністю заблокувати логістику в маріупольському та бердянському портах (що зараз і відбувається). В такому разі втрати України в платіжному балансі можуть скласти до 1 мільярда доларів на рік, і мінус 1% ВВП", - пояснив він.

При цьому економіст зазначив, що перенаправити колосальні потоки вантажів з азовських портів в чорноморські в найближчі 2-3 роки нереально.

"Тому Росія затискатиме азовський вузол на нашій шиї доти, поки не намацає больовий поріг. Україна має в цій ситуації тільки один варіант: посилювати роботу в міжнародних судах і стратегічно вирішувати питання про договір, згідно з яким Азовське море і Керченська протока визнані внутрішніми водами Росії і України", - пояснив Кущ.

У свою чергу військовий експерт, заступник директора з міжнародних питань Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь вказав на необхідність денонсації зазначеного договору.

"У цьому договорі є вказівка, що всі суперечки вирішуються між двома сторонами і треті сторони не можуть втручатися. За моєю оцінкою, потрібно денонсувати цей договір і встановити на морі правила міжнародного морського права, які дуже жорсткі. У такому разі Росії буде складніше демонструвати свою силу на морі. А зараз, формально, поки море внутрішнє, ми звичайно можемо звертатися в міжнародні організації, але РФ зможе легко блокувати ці процеси", - зазначив він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Танкові кулаки та авіація: як Росія може атакувати Маріуполь.