RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Ключовий - Гройсман: експерт розповів, як Порошенко буде посилювати вплив в Раді

Відносини між головними прихильниками коаліції - "Блоком Петра Порошенко" і "Народним фронтом" - були і залишаються напруженими.

Про це "Апострофу" розповів директор департаменту внутрішньої політики в Міжнародному центрі перспективних досліджень Ігор Петренко.

"Президент вже оголосив офіційно, що йде на другий термін, і почав формувати свій штаб. А ми пам'ятаємо, що частина "Народного фронту" виступала проти цього. Зокрема, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловлювався, що можуть бути й інші претенденти. Тому очевидно, що частина "Народного фронту" буде так чи інакше прагнути не надто явно, але саботувати рішення, які йдуть від президента, оскільки голосування за будь-який законопроект, анонсований президентом, це завжди плюс до політичного реноме Петра Порошенка напередодні виборів, це важливо", - пояснив експерт.

За його словами, частина "Народного фронту", звичайно, і зараз орієнтується на Банкову. Розуміючи, що, зокрема, акумулювання адміністративного ресурсу може допомогти президенту вийти в другий тур і, можливо, перемогти, частина "Народного фронту" буде прагнути все ж підтримати законодавчі ініціативи Банкової.

Ключовим, на думку Петренко, буде те, чи зможе Порошенко досягти будь-якої домовленості з Гройсманом. Тому що фактично єдиним козирем "Народного фронту" залишається вплив на прем'єра і спроба показати йому інше політичне майбутнє, окреме від президента.

"Частково Гройсман йшов їм назустріч і виявляв більше прихильності, ніж до БПП і самому Петру Олексійовичу. Однак відверто проти Порошенка він, безумовно, не грає. Найближчі три місяці стануть перетягуванням каната щодо Гройсмана, щоб той визначився, з ким і як буде грати. Від цього буде залежати успіх урядових ініціатив", - зазначив експерт.

Петренко вважає, що вплив Порошенко на Раду зменшився, але у нього є багато інших можливостей впливати на депутатів, щоб вони правильно голосували. "Давайте не забувати, що глава держави має вплив на СБУ і ГПУ. Очевидно, що пан Луценко продовжить піднімати питання про зняття депутатської недоторканності", - резюмував експерт.

Детальніше про прогноз на новий політичний сезон читайте в матеріалі "Апострофа" - "Новий сезон стартує: Порошенко і "Народний фронт" поборються за Гройсмана".