RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Стало відомо про ставлення українців до вектору розвитку країни

Абсолютна більшість громадян України вважає, що розвиток країни йде в неправильному напрямку.

Такі дані опитування, проведеного в грудні минулого року, представила на прес-конференції в Києві соціологічна компанія Seetarget.

Зокрема, 43,2% українців впевнені в цьому однозначно, а ще 37,1% вважають, що країна швидше рухається неправильним шляхом.

Згідно даних соціологів, лише 2,3% вважають, що Україна однозначно рухається правильним шляхом, а 11,9% вважають, що цей шлях швидше вірний.

Як зазначив в ході прес-конференції директор Seetarget Олексій Боровський, особливий інтерес викликають дані соцдослідження, що стосуються питань, які можна було б визначити як якісь соціальні маркери, а також ставлення українців до змін в країні.

Так, за даними опитування Seetarget, на сьогоднішній день більшість населення (57,7%) підтримує вступ України в ЄС. Проти цього виступають лише 23,6%. При цьому в разі проведення референдуму за вступ в НАТО "за" проголосували б 43,1% українців, а проти - 34,6%. Характерно, що "за" в обох випадках висловилося більше людей на Заході і в Центрі України, ви той час як громадяни Сходу і Півдня схильні не підтримувати вступ України до цих союзів.

Що стосується шляхів вирішення конфлікту на Донбасі, за даними дослідження 59,2% опитаних вважають, що війну треба закінчувати, навіть якщо доведеться відмовитися від окупованих територій. При цьому 24,1% вважають, що військові дії потрібно продовжувати, поки Україна не встановить контроль над усіма окупованими територіями. Характерно, що більшість населення Сходу країни (73,1%) виступають саме за перший варіант.

Розділили українців приблизно порівну питання про ставлення до смертної кари ( "проти" неї висловилися 47,2% опитаних, "за" 41,3%) і до можливості відновлення Україною ядерного статусу (43,2% - "за", 44,2 % - "проти").

Відповідаючи на питання про шляхи розвитку країни 46,2% опитаних заявили, що готові до радикальних змін, а 46,9% висловилися за поступальний розвиток. При цьому найбільше радикально налаштованих українців виявилося в Центрі країни (59,2%).

У презентації результатів дослідження також брали участь: психотерапевт, кандидат психологічних наук Спартак Суббота, політолог і засновник Форуму нових політичних лідерів Микола Давидюк, а також партнер юридичної компанії "Міллер" Масі Найєм.

Компанія Seetarget - член Соціологічної асоціації України. Її команда об'єднує фахівців з комунікації, соціологів, маркетологів, психологів і політологів. Основні інструменти компанії: проведення соціологічних досліджень, екзитполів, інтернет-опитувань, глибинний аналіз даних (дата-Майнінг), робота з фокус-групами, спліт-тестування, колл-центр, мікротаргетінг.

Нагадаємо, докладніше про настрої українського суспільства напередодні президентської кампанії читайте в матеріалі "Апострофа": Настрої українського суспільства погані, - відомий соціолог.