RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Змова проти бідних: українців попередили про небезпеку популістів

Ідеї популістських сил, які стрімко набирають популярність серед українців, можуть призвести до розколу суспільства і таять в собі безліч загроз.

Про це "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

За його словами, популісти досить активно використовують в тому числі і новітні технології, і медіапростір.

"Соціальні мережі, інтернет, відкриті майданчики дають можливість апелювати до емоцій. Популісти включають певну емоцію і пов'язують її з якимось певним подією. Наприклад, мовляв, ви бідні, і у вас нічого не виходить, тому що існує всесвітня змова лібералів, і вони на вас наживаються", - пояснив експерт.

Петренко пояснив, що багато це дійсно сприймають, оскільки будь-який популіст - "це дуже така яскрава особистість, його якраз більше люблять за його поведінку, ніж за його ідеї, висловлювання, дії".

У свою чергу, традиційним політичним силам складно проводити комунікацію з громадянами на такому ж рівні. В результаті антиліберальним популістські рухи набирають обертів у багатьох країнах, в тому числі і в Україні.

"В першу чергу, це спроба зруйнувати систему, а фактично, можна сказати, узурпація влади. Тобто антиліберальна демократія - це дійсно новий вид тоталітаризму, який, зрозуміло, бачить своїм ворогом саме цінності відкритого суспільства. Він намагається зруйнувати систему стримувань і противаг, підпорядкувавши собі відповідні верховні суди. І ще одне, найнебезпечніше - повністю зруйнувати будь-який плюралізм", - розповів Петренко.

"Це стосується не тільки політичних сил, а думок в цілому. Вони поділяють суспільство на хороших і поганих. Тобто ти громадянин тільки тоді, коли підтримуєш правлячу партію, а якщо не підтримуєш - значить, ти зрадник, якась ненормальна людина... Подібні речі відбуваються зараз в Україні", - підсумував він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" Наступ на відкрите суспільство: чи зможуть активісти конкурувати з олігархами в контролі влади.