RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Бруд, колоди і "мертва рука" контролю: на Заході вказали на проблеми у бійців ЗСУ на передовій

Однією з головних проблем у бійців ЗСУ є дотримання балансу між надмірною агресією в конфлікті з Росією і зайвою пасивністю, яка сама по собі теж несе не мало ризиків.

Про це написав колишній підполковник британської армії Глен Грант в своїй статті під назвою "Лист майбутньому президентові України", передає KyivPost.

"Ви можете слідувати поточній політиці дотримання Мінських мирних угод, тому що надмірна агресія може дати Росії привід для повного вторгнення. Але продовження цієї пасивної політики також містить масу ризиків. Бійці втомилися від нескінченного очікування і смертей без видимого позитивного результату. Багато в Організації з безпеки і співпраці в Європі також явно проти зазначеного формату, а сам ворог ігнорує Мінськ за своїм бажанням. Ініціатива була повністю втрачена. Це найгірше злочин для будь-якого правітельс ва. Якщо ви вибираєте пасивну оборону, то бетон повинен замінити бруд і колоди", - сказав він.

Також військовослужбовець вказав на ще один важливий момент.

"Для підтримки динамічності системи необхідна регулярна свіжа кров. Ви повинні часто робити заміну людей на всіх фронтах, щоб мати можливість навчати і перевіряти їх. Ви не повинні боятися залучення в систему цивільних осіб і молоді. Деякі люди можуть зазнати невдачі. Краще сьогодні вони зазнають невдачу проти російських гібридних військ і ви заміните їх, ніж проти самої Росії завтра", - упевнений він.

За його словами також необхідно піклуватися і про поліпшення захисту особового складу ЗСУ.

"Захист особового складу на передовій також повинен бути поліпшений. Щоденну підтримку військ повинні забезпечувати навіть інженери, здатні спорудити більш ефективні укриття. Серед іншого система повинна подвоїти зусилля щодо поліпшення підтримки на передовій в області санітарії. Багато туалетів просто огидні, військовим потрібна більш легко замінна уніформа, покращене харчування, чистота і своєчасна медицина. Якщо ви відправляєте людей вмирати, дозвольте їм хоча б зустріти ворога чистими і здоровими. Необхідно також збільшити поставки і бойової техніки на фронт. Бійцям необхідне устаткування для нічного бою, більше протитанкової зброї, легкі позашляхові машини і траншеєкопачи, роботизовані датчики, безпечні радіоприймачи, належні боєприпаси для бою разом з тактичною і оперативною підготовкою. Це і є шлях до більш ефективної перемоги в бою. Якщо ви цього не розумієте, жоден радник (в тому числі я) не зможе вам допомогти", - говорить Грант.

Але ще більш важливим, на думку Гранта, є зменшення бюрократичної складової в керівництві ЗСУ. Зокрема це стосується постійного контролю і інспекцій.

"Але ще більш важливим є обрубати мертву руку контролю і ідіотських інспекцій від штабів, що стоять вище. Вашу спрагу реформ можна буде оцінити за Вашою здатностю викорінити всі ці дурниці, як "журнал для перевірки журналів". Довіряйте своїм командирам бригад і батальйонів битися так, як ви цього вимагаєте. Якщо вони недостатньо гарні, ви повинні замінити їх, але не контролювати їх. Навіть якщо ви підете по шляху Мінська, ініціатива повинна бути відновлена. Вкрай важливо ставити позитивні цілі і вимагати реальних реформ. Вам також доведеться мати справу з органами прокуратури. Вони концентруються на покаранні солдат за те, що вони правильно виконують свою роботу, а не за корупцію, зловживання владою та залякування або за недбалість. Коротше кажучи, ті чесні офіцери та солдати, які докладають усіх зусиль для захисту країни, піддаються найбільшому ризику судового переслідування. Дисциплінарна система перевернута з ніг на голову. Україні потрібен новий дисциплінарний закон і система, заснована на військовій поліції, для захисту солдатів від довільних зловживань", - говорить військовий.

Не менш важливим гальмом, на думку експерта, є паперова бюрократія як така.

"Що стосується поліпшення управління, ви повинні ліквідувати паперову бюрократію на фронті і в підрозділах. Після 4 років війни лінія фронту все ще завалена паперовими вимогами. Бригади витрачають дорогоцінний час на задоволення безглуздих вимог на папері замість планування операцій та навчання. Немає ніяких центральних баз даних або систем здорового глузду взагалі. Для країни, яка, за словами нинішнього президента, знаходиться в центрі інформаційних технологій, як і раніше тримати армію в темних століттях, відверто злочинно. Це вбиває людей. Це не проблема грошей, це просто зневага", - додає експерт.

Детальніше про загрозу наступу з боку Росії, читайте в торішньому інтерв'ю Глена Гранта "Апострофу": Путін втягнув Україну у вкрай погану гру - автор гучної статті про ЗСУ і загрозу великої війни з Росією.