RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Новий Верховний суд: в ВККС озвучили деталі резонансного конкурсу

6 березня 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України завершила другий в історії країни конкурс на посади суддів Верховного Суду і назвала його переможців. Таким чином, завершується формування вищої судової інстанції, вперше сформована за результатами конкурсу і працює з грудня 2017 року.

У фінальному рейтингу конкурсу до Верховного Суду ВККСУ врахувала 78% висновків Громадської ради доброчесності, передає прес-служба ВККСУ.

Другий конкурс, який був оголошений 2 серпня 2018, проходив в чотири Касаційні суди Верховного Суду.

У конкурсі, крім суддів, брали участь також адвокати, науковці та кандидати з сукупним стажем. У підсумку, серед 78 переможців конкурсу - 54 судді (69%), 14 - науковців (18), 7 - адвокатів (9%) і 3 з сукупним стажем (4%). Таким чином Комісія рекомендує на призначення майже 30% кандидатів, які раніше не працювали суддями.

Серед переможців конкурсу на зайняття вакантних посад касаційних судів у складі Верховного Суду 30 - кандидатів наук і 5 - докторів наук, жінок - 31, чоловіків - 47. Наймолодшому переможцю конкурсу 34 роки, а найстаршому - 61. Найбільша кількість переможців з Києва ( 24) і Харкова (8).

"Україна демонструє єдиний випадок у світі, коли створення двох найвищих судів - Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду в країні відбувається одночасно. Ці процедури стали можливими в результаті судової реформи. 6 березня Комісія завершила формування Верховного Суду, що вже рік отримує позитивні відгуки про свою роботу. Ця робота свідчить, що процедури ВККСУ доводять свою ефективність щодо якісного кадрового наповнення судових інституцій", - зазначив Голова ВККСУ Сергій Козьяков.

Нагадаємо, що Комісії в проведенні конкурсу на одному з етапів допомагала Громадська рада доброчесності, яка встановлювала відповідність кандидата критеріям професійної етики і чесноти під час кваліфікаційного оцінювання. Щодо кандидатів ГРД підготувала 71 висновок. 78% (56 кандидатів) з висновками не потрапили у фінальний рейтингу.

"Кандидати, які мали негативні висновки, надавали відповідні документи та свої пояснення щодо питань, які до них висувались. І хоча представники громадської ради не завжди погоджувались з поясненнями кандидатів, рекомендація їх до призначення означає, що Комісія зробила ретельну правову оцінку всіх матеріалів, у тому числі від чисельних державних органів. Категорично некоретним є застосування категорії “недоброчесні” до тих кандидатів, які успішно використали своє право на відповідь під час процедури конкурсу", - зазначив член ВККСУ Михайло Макарчук.

Нагадаємо, що 02 серпня 2018 року оголошено другий конкурс до Верховного Суду. Комісія отримала 659 заяв про участь у конкурсі, а допущено було 566 кандидатів. У складенні анонімного тестування взяли участь 525 кандидатів, а в написанні практичного завдання — 316. За результатами спеціальної перевірки до етапу співбесід було допущено 235 кандидатів. За період фінального етапу другого конкурсу до Верховного Суду «Дослідження досьє та співбесіди» 46 кандидатів із 235 не підтвердили своєї здатності здійснювати правосуддя у Верховному Суді. Таким чином, зі 189 кандидатів Комісія сформувала рейтинг до найвищої судової інстанції України. 7 березня ВККСУ направить документи з рекомендацією на призначення 78 переможців конкурсу до Вищої ради правосуддя.

Нагадаємо, докладніше про конкурси суддів в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Мене здивували великі суми готівкою у кандидатів в Антикорупційний суд - суддя Верховного суду Литви.