RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Сліди наркотиків через волосся можна виявити впродовж 90 днів - Супрун

Встановити факт регулярного вживання тією чи іншою людиною наркотичних речовин чи алкоголю, не так просто як може видаватися.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, існує не так багато методів, які можуть дати правдиву оцінку результатів і не так багато лабораторій, у яких є можливість ці методи використовувати.

"Парадоксально, але якими б руйнівними для нашого організму не були наркотичні речовини, їх не так легко виявити, як здається на перший погляд. Ось чому спортсмени або ж особи, що скоїли злочин, проходять ретельні обстеження та здають біологічні рідини до спеціальних лабораторій", - наголосила вона.

Супрун пояснила, що для ґрунтовного аналізу необхідне специфічне обладнання, яке діє за зовсім іншим методом.

"Це має бути тривалий процес дослідження (2-3 дні) на основі аналітичної хімії. А саме: хромато-масс-спектометрія. Все інше, наприклад тест-полоски, що обіцяють результат за 15 хвилин, не є достовірним показником", - пояснила міністр.

Вона додала, що в Україні "є не так багато лабораторій, що можуть зробити таке дослідження", а ще менше лабораторій можуть "гарантувати, що воно буде проведене якісно".

"Найбільш сучасне обладнання для цього є лише в антидопінговому центрі олімпійського комітету. Саме вони регулярно працюють зі спортсменами задля визначення, чи вживають вони заборонені речовини. На цьому обладнанні аналізують такі біологічні матеріали: сечу, волосся, нігті та навіть кров, де наркотики дуже швидко метаболізуються. Якщо людина регулярно (1-2 рази на тиждень вживає наркотики), такий метод це підтвердить", - стверджує Супрун.

При цьому вона додає, що наявність алкоголю в організмі простіше підтвердити, аніж наркотики.

"Для цього використовують хроматографічний метод. Водночас, він (алкоголь, – "Апостроф".) швидше виводиться з організму", - зауважила чиновник.

Також вона розповіла про те, скільки наркотичні речовини або алкоголь зберігаються в біологічних матеріалах людини.

Зокрема, у сечі:
Алкоголь 10-12 годин
Амфетамін, метамфетамін: протягом 2-5 днів
Канабіс: від 1 до 30 днів
Барбітурати: до 7 днів
Кокаїн: від 1 до 3 днів
Опіати як кодеїн, морфін та героїн від 2 до 5 днів

В крові:

Алкоголь 24 години
Амфетаміни: 10-14 годин
Метамфетамін: 24 години
Барбітурати: 1-2 дні
Канабіс: 6-24 години
Кокаїн: 12-24 години
Кодеїн: 6-12 годин
ЛСД: 0-3 години

У волоссі сліди наркотичних речовин з’являються після одного тижня від часу вживання. Але зберігаються там дуже довго — до 90 днів та навіть більше. Волосся зростає зі швидкістю приблизно 1 см на місяць, тому в залежності від його довжини можна визначити вживання наркотиків протягом останніх місяців.

В нігтях сліди наркотичних речовин можуть залишатися протягом тривалого часу — від 3 до 5 місяців у нігтях на руках та від 8 до 14 місяців у нігтях на ногах.

"Коли увага всього суспільства прикута до аналізів — треба дуже добре розуміти про що свідчитимуть їхні результати. І про що ні", - наголосила Супрун.