RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Вибори в Раду по-новому: стало відомо, чи підтримають нардепи пропозиції Зеленського

Багато народних депутатів готові підтримати пропозицію президента України Володимира Зеленського прийняти новий виборчий кодекс, який передбачає введення пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах в Раду.

У коментарі "Апострофу" представники фракцій Верховної Ради розповіли про своє бачення ситуації.

"Це (зміна виборчої системи, прохідного бар'єру і введення імперативного мандата, - "Апостроф") завжди були наші пропозиції. Ми завжди боролися за те, щоб парламент зруйнував абсолютно олігархічну і феодальну "мажоритарку". Зниження процентного бар'єру призведе до того, що більше політичних сил зможе зайти в парламент. Пропозиція Зеленського в парламент є дуже якісною. Якщо Рада не виконає свої обіцянки, президент все одно її розпустить. Ми підтримуємо ідею імперативного мандата. Але, як виявилося, є дискусії з цього приводу. Олігархату вигідно мати залежних тушок", - прокоментував позицію фракції "Самопоміч" її голова Олег Березюк.

У "Радикальній партії" також запевнили, що будуть підтримувати ініціативи президента з даного питання.

"Щодо прохідного бар'єру ще йдуть у фракції консультації. Я особисто за збільшення прохідного бар'єру. Ми завжди говорили, що потрібна пропорційна система з відкритими списками. Пропонуються закриті. Але давайте подивимося, що буде остаточно запропоновано. І ми завжди були за імперативний мандат", - розповів "Апострофу" нардеп Ігор Мосійчук.

А ось представник депутатської групи "Відродження" Антон Яценко виступив проти таких ініціатив. Цікаво, що його група складається з народних обранців, яких обирали на мажоритарних округах.

"Ми не будемо за це голосувати. Ми вважаємо, що дана пропозиція фактично нівелює демократію. Через закриті списки можуть потрапити якісь водії, охоронці, масажисти. Ми вважаємо, що найправильніша система - це мажоритарна. Ми впевнені, що потрібно навпаки голосувати за 100-відсоткову "мажоритарку", а не за те, що зараз намагаються протягнути ряд збанкрутілих політичних сил, які намагаються знизити прохідний бар'єр. Я вважаю, що цей злочин проти демократії - і Україна відкотиться на 15-20 років назад. І знову ми будемо мати не парламент, а акціонерне товариство: у кого скільки депутатів, той і вирішує", - розповів він.

У "Блоці Петра Порошенка" також розкритикували запропоновані "пожежні зміни".

"Ініціатори швидкої корекції закону залишають незмінною ключову проблему – закритість партійних списків. Якою б не була система - змішаною, мажоритарною чи пропорційною - списки мають бути відкритими. Це і є реформа. Все інше – імітація або чистої води політична кон'юнктура", - йдеться в заяві це політичної сили.

Що стосується "Батьківщини", то у фракції чекають остаточний варіант від Зеленського, після чого почнуть обговорення.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Злочин проти демократії або удар по феодалам: що пропонує Зеленський Верховній Раді.