RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

​Скандал із референдумом: в Україні назвали умови, на яких можна вести переговори з Кремлем

Україні в будь-якому випадку доведеться піти на компроміс для припинення війни на Донбасі, але до цього потрібно підійти так, щоб санкції Заходу проти РФ посприяли не лише припиненню військових дій, але і зміцненню української економіки.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Якщо ми не хочемо, щоб ситуація пішла за найгіршим для нас варіантом, коли Росія домовляється із Заходом, і нас просто зливають, то ми повинні зайняти активну позицію і намагатися запропонувати варіанти щодо виходу з цього конфлікту, які є прийнятними, і для Штатів, і для Європи, і для Росії. В принципі контури цього рішення очевидні", - переконаний співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

На думку експерта, Україна змушена йти на компроміси, щоб війна на сході України припинилася.

"Ми в будь-якому випадку будемо йти на якісь компроміси з Росією з приводу Донбасу. Зрозуміло, що ніхто не визнає Крим російським. Але ми будемо йти на якісь умови Росії - перш за все, мова йде про питання зняття санкцій, яке буде ключовим. Ми можемо піти на зняття санкцій в обмін на те, що вони звідти йдуть, дають фінансову допомогу разом з Європою, 50 на 50, і забирають найбільш одіозних бойовиків, а іншим ми проведемо амністію", - вважає Романенко.

Він називає головною небезпекою референдуму - пасивність українців. За його словами, якщо ми будемо пасивними - то все вирішать за нас.

"Якщо ж ми будемо активними і почнемо нарешті маневрувати і пропонувати нашим партнерам і сусідам на Заході рецепти, які будуть включати їх інтереси, тоді ми зможемо вийти з цієї ситуації з якимись мінімальними для себе втратами. Але ми зможемо створити на Сході України стабільність. Зрозуміло, що потрібно припинити ці обстріли, але ні в якому разі не можна погоджуватися на автономію, тому що це загрожує подальшими проблемами. У нас ключова червона риска - це відсутність автономії. Але при цьому ми повинні бути готовими йти на поступки, усі ці вимоги з санкціями, і Захід це зрозуміє. Їм це теж може бути вигідно, тому що за рахунок цих санкцій можна буде спонсорувати відновлення Донбасу", - підкреслив експерт.

На думку Романенка, формула повинна бути такою: ми знімаємо санкції, а Росія і Європа дають по 3 мільярди доларів на рік, припустимо, на термін в 5 років. Вийде близько 30 мільярдів, чого вистачить не тільки на відновлення Донбасу, але, і щоб влити в Україні. Тобто, за його словами, в Україні повинна бути стратегія, спрямована не тільки на припинення війни, а й зміцнення економіки.

"Як змусити Росію вливати гроші? Яка для нас різниця, визнає вона себе стороною конфлікту або не визнає, якщо ми домовимося на прийнятних для нас умовах. Все і так знають, що Росія є учасником конфлікту. Для нас критичним є вихід з конфлікту або його розморожування таким чином, щоб нам це було прийнятно - на цьому ми повинні зосередитися. Ніякого іншого статусу, ніж той, що є сьогодні, ми не зможемо отримати, тому що Європа втомилася, в Штатах складна ситуація, а в ООН у Росії право вето. Тому у нас немає Реальний інструменту, щоб було так, як ми хочемо. Тим більше, що ми зробили дуже мало, щоб стати сильнішими і мати більш сильні переговорні позиції. Фактично Зеленському зараз доведеться починати все з нуля ", - підсумував він.

Детально читайте в матеріалі "Апострофа": Референдум про мир з Росією: в чому небезпека ініціативи Зеленського.