Газові переговори і зняття блокади з Донбасу: ключові заяви Зеленського на саміті Україна-ЄС

У понеділок, 8 липня, на саміті Україна-ЄС, який відбувся в Києві, президент України Володимир Зеленський зробив низку важливих заяв.

"Апостроф" зібрав головні тези, озвучені президентом.

Газові переговори

Зеленський заявив, що Київ має намір у вересні поточного року вирішити питання щодо транзиту російського газу через Україну після 2019 року.

"Наскільки я знаю, хочуть продовжувати розмову (щодо транзиту російського газу через Україну, - "Апостроф") у грудні, але це енергетична безпека України, і я сказав свою позицію і позицію нашої команди, саме у вересні ми хочемо вже сідати за стіл переговорів і вирішити це питання. Я думаю, що ми вирішимо", - підкреслив глава держави.

Зняття блокади з Донбасу

Президент України зазначив, що економічна блокада може бути зняти з Донбасу тільки після того, як захоплені Російською Федерацією підприємства на окупованих територіях будуть повернуті під контроль українського уряду.

"Питання з економічною блокадою - все це можливо. Ми в Мінську про це говоримо. Я пам'ятаю, як неправильно інтерпретували Кучму (представника України в Тристоронній контактній групі, екс-президента Леоніда Кучму, - "Апостроф"). Ми говорили, що все найближчим часом можна відкрити (зняти економічну блокаду, - "Апостроф"), але будь ласка, поверніть нам незаконно націоналізовані наші підприємства, які зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях", - заявив Зеленський.

Припинення війни на Донбасі

Зеленський висловив надію на те, що за рік війна на Донбасі завершиться.

"Ми запропонували, щоб "Мінськ" (Мінські угоди, - "Апостроф") продовжилися і щоб ми вирішили питання припинення вогню, і хочеться, щоб найближчим часом ми зупинили цю війну... Я хочу сподіватися, що за рік у нас вже не буде цієї війни", - підкреслив глава держави.

Звільнення полонених

Зеленський заявив, що списки полонених, які представляє офіційний Київ, не збігаються з даними окупантів, що ускладнює хід переговорів.

"Ведеться в Мінську питання про обмін військовими полоненими. Ви знаєте, в чому там проблема. Якщо не знаєте, то поки що проблема в тому, що списки обох сторін не збігаються. Нам показують списки, де наших людей менше, ніж ми знаємо, що вони там перебувають у полоні", - сказав президент, заявивши, що найближчим часом цю ситуацію буде врегульовано.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", на саміті Україна-ЄС не обійшлося без скандалів - віце-прем'єра з європейської і євроатлантичної інтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе не пустили захід.

Читайте також матеріал "Апострофа": Саміт Україна - ЄС в Києві: один з результатів уже відомий.