RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Трамп потрапив у новий скандал через заяву щодо G7: резонансні деталі

Американський президент Дональд Трамп в черговий раз порушив норми американського суспільства, запропонувавши свій курорт на Маямі в якості наступного місця зустрічі G7 і запросивши туди Росію.

Про це написало видання CNN.

У США розгорається скандал через рішення Дональда Трампа приймати лідерів країн "Великої Сімки" у місті Дорал - там знаходиться курорт, який фактично належить президенту. На думку журналістів, таким чином Трамп намагається підігріти інтерес до себе серед своїх основних виборців, яким подобається його провокативна поведінка. Таким чином Трамп сподівається підняти свій рейтинг перед президентськими виборами 2020 року. Крім того, він вкотре використає майданчик міжнародних заходів, аби рекламувати свою власність.

Інша мета Трампа – наповнити свої кишені бюджетними коштами – їх будуть вливати в президентський курорт в рамках підготовки до саміту, впевнені журналісти. Голова комітету з фінансових питань сенатор-демократ Рон Вайден зі штату Орегон заявив, що проведення саміту на Доралі стане "одним із найжахливіших прикладів корупції на посаді президента". Сам голова Білого дому цю думку заперечує і заявляє, що навпаки – вкладає особисті кошти у свою політичну діяльність. Запрошення інших країн на саміт у США – це найбільше досягнення, на яке спромігся цього року Трамп під час зустрічі G7, іронізують журналісти. Однак, вибір Дорала не є виправданим. Саміт можна провести на курортах у Денвері, Гьюстоні чи на Сі-Айленді.

Останній раз США приймали G8 2012 року у Кемп-Девіді і штаті Меріленд. До речі, саме його російський президент Володимир Путін тоді відмовився відвідати, нагадують журналісти. Що ж до лідера Кремля, то прагнення Трампа повернути його до міжнародної політики уже набирає форм набридливої звички. Він витратив на це більшість часу у французькому Біарріці, говорив про це публічно і в приватних бесідах, пишуть журналісти. Можливо, голова Білого дому просто хоче похвалитися перед Путіним своїми статками у Доралі, іронізують автори. Можливо, він хоче закритися з ним сам на сам у кімнаті, як це часто робить. Можливо, розглядає повернення Путіна як ще один удар по європейському політичному істеблішменту, який Трамп часто критикує.

Але відновлення G8 через повернення Росії знівелює всі здобутки американських президентів від Франкліна Рузвельта до Джорджа Буша-старшого, які боролися з тоталітарними режимами у Європі. Повернути Путіна означає визнати законність загарбання українських територій, яке перекроїло кордони України і всієї Європи в епоху після холодної війни.

Проти повернення російського лідера виступили й опитані журналістами американські політики. Сенатор-республіканець від Флориди Марко Рубіо заявив, що не хотів би повернення Росії. "Мені не подобається Володимир Путін. Ми не можемо ігнорувати Росію або перестати мати з ними справу. Але маємо дивитися на нею тверезим поглядом".

Сенатор-демократ із Нью-Йорка Чак Скамер заявив, що повернення Росії буде "суперечити нашим цінностям. Ми чітко покажемо, що зрікаємося від своєї відповідальності провідної демократичної держави світу". Якщо вже так хочеться відновити "Велику Вісімку", то краще запросити туди Індію – вона більше цього заслуговує, пишуть журналісти.

Детальніше про це читайте в матеріалах "Апострофа": Вже не торт: чому Україні має бути байдужа участь Росії у "Великій сімці" і Путін - додому: на чому зійшлися світові лідери під час саміту G7.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: G7, G8, Трамп, Путін