RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Не потрібно звинувачувати: в ГПУ чітко роз'яснили процедуру переатестації прокурорів

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що атестація в ГПУ проходить по передбаченій законом процедурі, тому звинувачення на адресу відомства про недопуск прокурорів до переатестації не мають під собою підстав.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Відповідаючи на питання про недопуск деяких прокурорів, в тому числі і слідчого по "справах Майдану" Сергія Горбатюка, через відмову підписувати стандартну заяву, Рябошапка зазначив, що для ГПУ, як для правоохоронного органу, важливо дотримуватися законів і не потурати їх порушенню.

"Ми ж орган, який повинен забезпечувати законність, а не йти на поводу у людей, які, занадто творчо формулюючи, тлумачать закон. Закон чітко встановив, що повинна бути форма заяви про намір пройти атестацію, визначена наказом генерального прокурора... Або ви виконуєте закон, або, якщо не виконуєте закон, тоді його виконуємо ми. Не треба звинувачувати нас і говорити, що ми не допустили когось до атестації. Це вони не подали заяву в порядку, передбаченому законодавством. Вони порушили закон, тому мають бути застосовані відповідні міри", - зазначив Рябошапка.

Також генпрокурор відповів на претензії з приводу так званих "анонімок" в процесі переатестації. За його словами, прокурори мають можливість захиститися, надати пояснення, в тому числі і по "анонімкам", і спростувати звинувачення на свою адресу.

"Ми прагнемо збудувати оновлену прокуратуру, в якій прокурорам довіряє суспільство тому, що вони обстоюють права людини і інтереси суспільства. Не політичні замовлення чи бізнес-інтереси певних осіб. І якби ми були не впевнені в цих змінах, які ми впроваджуємо – ми б цього не починали. Критики цих запитань не може не бути, тому що кожен бачить ці запитання по-своєму. Тому й кампанія щодо дискредитації прокуратури і атестації самими ж прокурорами ведеться достатньо активно", - підкреслив генпрокурор.

Детальніше читайте про це в інтерв'ю "Апострофа" з главою ГПУ Русланом Рябошапкою: Фінал справи по ПриватБанку може бути цікавим і непередбачуваним.