RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Гучний скандал із Закарпаттям: з'явилася заява НАТО і реакція Угорщини

31 жовтня в Києві Комісія Україна-НАТО оприлюднила спільну заяву з приводу Угорщини.

Про це повідомляє інформагентство "Главком".

Як зазначив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, в заяві є пункти, що стосуються конфлікту України з Угорщиною - через мовну статтю в законі про освіту. Угорщина перед цим наклала вето на документ, вимагаючи туди вписати вимоги до України щодо змін в законі про освіту. У момент вимоги Угорщини були враховані, включені в заяву, тому Будапешт зняв вето.

У заяві є два місця, що стосуються угорсько-українського конфлікту. Зокрема, союзники НАТО закликають Україну виконати рекомендації Венеціанської комісії щодо закону про освіту, а відповідно Україна взяла на себе зобов'язання це зробити. Також мова йде про повагу до нацменшин: "Успіх реформ, включаючи боротьбу з корупцією, буде мати вирішальне значення для створення основи для процвітаючої і мирної України, міцно вбудованої серед європейських демократій, прихильних загальним цінностям, повазі прав людини, меншин і верховенства права".

"Держави-члени НАТО і Україна прийняли угорську пропозицію за спільною заявою НАТО - Україна в самий останній момент, після закінчення офіційного терміну. Це означає, що наша позиція в підтримку закарпатських угорців досягла результатів", - зазначив Сійярто.

Він підкреслив, що у фінальній версії документа міститься заклик до України дотримуватися міжнародного права і вимоги міжнародних організацій.
"Врешті-решт вони прийняли нашу пропозицію до уваги, і, відповідно, в спільній заяві висловлюється підтримка угорської громади, позбавленої своїх прав, і міститься заклик до України дотримуватися міжнародного права і вимоги міжнародних організацій. Це ще раз дає зрозуміти, що Україна повинна повернути права, які вона відняла у національних меншин в сферах освіти та інших сферах життя", - заявив міністр.
За словами дипломата, 150-тисячна угорська громада на Закарпатті може продовжувати розраховувати на підтримку угорського уряду.
Як повідомляв "Апостроф", 13 жовтня в Угорщині відбулися місцеві вибори, під час голосування на дільниці деяких сіл поблизу кордону з Україною почали приїжджати особи з подвійним громадянством України та Угорщини.