RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Опиниться в одних руках: експерти вказали на небезпечний момент з децентралізацією в Україні

В Україні хочуть внести зміни до Конституції, якими буде введена посада префектів. Опції такого інституту викликали найбільше зауважень у фахівців, так як влада на місцях може виявитися в одних руках.

Як заявив в інтерв'ю "Апострофу" юрист-конституціоналіст, колишній народний депутат Юрій Ключковський, префекти є представниками держави по контролю і нагляду за дотриманням Конституції і законів органами місцевого самоврядування.

"Префекти займаються контролем і координацією органів місцевого самоврядування. А в законопроекті їм пропонують надати право регулювати функціональні зобов'язання обраних на виборах органів місцевої влади. Це не відповідає світовій практиці інституту префектів", - зазначив він.

За словами Клюковського, вплив префектів на рішення місцевої влади може створити ситуацію, при якій президентська вертикаль отримає необмежену владу на місцях. Експерт підкреслив, що саме глава держави призначає префектів.

У свою чергу колишній нардеп Леонід Ємець вважає, що зміни до Конституції не допрацьовані і дозволяють маніпулювати документом. Так, серед іншого він зазначив, що в законопроекті не вказані наслідки перевищення Конституційним судом строків розгляду поданих на експертизу актів.

"Виникає питання, а що буде якщо КСУ не встигне (дати оцінку документу) протягом семи днів? Владу на місці буде продовжувати здійснювати тимчасово уповноважений президента", - сказав він.

Ємець додав, що в такому випадку, президентський законопроект може призвести не до децентралізації, а "до надмірної концентрації влади в руках президента".

"Це передбачувано не влаштовує народних депутатів, особливо тих, хто пройшов по мажоритарних округах. Тому документ можуть не підтримати навіть представники президентської фракції "Слуга народу", - додав він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Зима - префекти торжествують: як Зеленський вирішив зайнятися децентралізацією