RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Як проводять перерахунок пенсій: детальне роз'яснення для українців

Стаття 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачає право на перерахунок пенсії за час, відпрацьований після виходу на відпочинок.

Про подробиці цього процесу повідомляє "АіФ.ua".

Зазначений перерахунок можуть провести тільки через два роки після виходу на пенсію або з моменту останнього перерахунку, незалежно від відпрацьованого часу. Цей перерахунок раніше проводився тільки на підставі особистої заяви. З 2017 року стаття доповнена, і тепер такі перерахунки можуть здійснюватися автоматично - без заяви пенсіонера.

Щорічно в березні Пенсійний фонд України (ПФУ) перевіряє дані персоніфікованого обліку працюючих пенсіонерів і при наявності права з 1 квітня робить відповідний перерахунок.

У тому випадку, якщо пенсіонеру так не провели перерахунок, то йому слід звернутися у відділення ПФУ і, якщо це знадобиться, написати заяву на черговий перерахунок.

Стаття 24 згаданого вище Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" також передбачає, що за кожен повний рік роботи, після виходу на заслужений відпочинок, стаж додатково додається по одному року.

Як повідомляв "Апостроф", раніше українцям пояснили, чи можуть вони розраховувати на пенсію, якщо не вистачає стажу.