RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Заведе в ступор всю систему: експерт розповів, чим може обернутися рішення Зеленського по КСУ

Рішення президента України Володимира Зеленського відсторонити від посади главу Конституційного суду (КСУ) Олександра Тупицького може завести в ступор всю систему.

Про це ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

За його словами, питань по законності рішення бути не повинно, але можуть виникнути питання щодо конституційності.

"Зараз є дві точки зору: одна говорить, що це законно, нею зараз користується Офіс президента, але є контрпозиція, яка говорить про те, що такі речі робити все одно не можна", - підкреслив Бондаренко.

Він зазначив, що можливе виникнення конституційної кризи, якщо Тупицький не виконає рішення. Крім того, якщо, наприклад, Конституційний суд з суддею Тупицьким у складі буде приймати певні рішення, то після цього буде виникати питання: чи можна ці рішення вважати легітимними і легальними.

"Це як раз той момент, коли система заводиться в ступор. Після цього вона тільки продовжує нашаровуватися певними додатковими рішеннями. І вже потім якогось однозначного виходу і пояснення немає", - підсумував він.

Нагадаємо, в Конституційному суді України закликали президента України Володимира Зеленського терміново скасувати указ про відсторонення голови суду Олександра Тупицького з посади.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Є три варіанти виходу з конституційної кризи імені Тупицького - експерт.