RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Хімічна зброя, дезінформація і кібератаки: розвідка США доповіла про головні загрози Росії

Управління розвідки Міністерства оборони США опублікувало доповідь про глобальні загрози у 2021 році, в якій попередило про загрози з боку Росії.

Документ опублікували на сайті комітету Сенату США у справах Збройних сил напередодні слухань у Сенаті.

У доповіді розвідуправління Пентагону йдеться, що головні суперники США — Китай і Росія - хочуть кинути виклик військовій перевазі Вашингтона. Для цього вони використовують найманців, влаштовують кібератаки, маніпулюють інформацією, підривають економічну потужність суперників і т.п.

Російські збройні сили в документі названо потенційною загрозою існування США. Кремль використовує їх для збереження впливу в країнах по периметру російських кордонів, а Росія з їх допомогою може кинути виклик глобальному лідерству США. РФ вважає США і НАТО ключовою загрозою своїй безпеці, геополітичним амбіціям і нинішньому правлячому режиму.

"Москва використовує цілий ряд політичних, економічних, дипломатичних, розвідувальних, громадських і військових засобів, уникаючи при цьому прямого конфлікту, для того, щоб змагатися із Заходом", — йдеться в доповіді.

В доповіді йдеться про те, що Росія тримає на прицілі країни-члени НАТО, які є вразливими для російського впливу, — як ті, які культурно, історично і релігійно близькі Росії, так і країни, де є проблеми з корупцією і слабка економіка. Також Кремль прагне підірвати прихильність НАТО колективній обороні.

Американська розвідка зазначає, що Росія протягом декількох років значно збільшила ядерний арсенал за рахунок нестратегічних засобів. Також у США припускають, що Росія має незадекларовану хімічну зброю - нервово-паралітичну речовину "Новачок", якою, ймовірно, отруїли опозиціонера Олексія Навального.

В той же час головним важелем впливу РФ на Україну в США назвали військову присутність на сході країни.

Автори доповіді зазначили, що зараз Москва не зацікавлена в прямому зіткненні з США, але не відмовиться від конфронтації.

"Кремль, скоріш за все, буде намагатися не провокувати Вашингтон, але може це зробити, якщо буде переконаний, що США втручаються в російську внутрішню політику або іншим чином загрожують стратегічним інтересам Росії", - йдеться в доповіді.

Як повідомляв "Апостроф", заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, що Україна у відстоюванні своїх прав в міжнародних судах через агресію Росії на Донбасі буде домагатися визнання РФ державою, що фінансує тероризм.