RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Рада проголосувала закон про платіжні послуги: чи світить українцям вигода

Під час засідання в середу, 30 червня, Верховна Рада прийняла закон №4364 "Про платіжні послуги".

Як повідомляє кореспондент "Апострофа" в парламенті, за документ у другому читанні проголосував 241 народний депутат.

В даному законі вказані загальні засади функціонування платіжних систем в Україні, а також державного регулювання платіжного ринку.

Документом встановлюються правила надання платіжних послуг.

Документ максимально наближає українське законодавство до законів Євросоюзу і формує правову основу для інтеграції платіжної системи України з платіжною системою ЄС.

Автори закону вважають, що це дозволить посилити захист прав користувачів платіжних послуг і забезпечити прозорість надання платіжних послуг і повноту інформації про умови їх надання.


Однак нагадаємо, що аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко сумнівається, що після зниження комісії еквайрингу ціни в магазинах впадуть.

У розмові з виданням він нагадав, що знизити тарифи по еквайрингу в Україні хочуть за прикладом Європи. "Такі нововведення не привели до зниження цін у рітейлерів", - зазначив експерт.

При цьому, за його словами, у виграші залишаться великі компанії, які продають товари через інтернет, "забравши частину комісій у банків".

Але це - ще далеко не все.

"Регулювання не змінить підсумкових комісій, які банк знімає з користувачів. По факту, з'являться нові комісії або додаткові платежі по карті, - говорить Максим Пархоменко. - Безглуздо думати, що банки скоротять свій дохід, - просто комісія буде називатися по-іншому або буде зніматися в інших місцях".

Перегляд умов еквайрингу сприятиме введенню плати на випуск та обслуговування банківських карт, в свою чергу зазначає TeleTrade Сергій Родлер.

"Програми лояльності, кешбек та інші приємні для клієнтів бонуси також фінансувалися за рахунок наявності комісій за транзакції", - додає він.

Частина платежів просто ляже на кінцевого споживача, погоджується Максим Пархоменко: "Ми повернемося в "нульові", коли карти були платними".

За словами Сергія Родлера, крім іншого, банкам доведеться відключити можливість оплати за допомогою Apple Pay і Google Pay, так як сервіси стягують свою комісію.

"Не будемо забувати, що банки також витрачаються на підтримку платіжної інфраструктури, а значить надавати послуги собі в збиток вони не будуть", - резюмував експерт.

Нагадаємо, що сьогодні цей законопроект в листуванні обговорював депутат Вадим Рабинович.