RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Переговори Росії з НАТО: експерт назвав тривожний для України сигнал

Те, що у відповідь на російську пропозицію "гарантій" щодо України з боку Заходу не прозвучало категоричне "ні", є тривожним сигналом для Києва. Окупація Росією Криму робить вступ нашої країни до НАТО дуже примарним.

Таку думку "Апострофу" висловив експерт із зовнішньої політики Українського інституту майбутнього Ілля Куса.

Основним підсумком дипломатичних маневрів, які Москва веде з весни, є те, що західні партнери Києва, незважаючи на гучні слова підтримки, готові обговорювати Україну з Кремлем без безпосередньої участі керівництва нашої країни.

У відповідь на вимогу "гарантій" з боку РФ, західні дипломати заявили, що це непроста тема, і вони не можуть нічого гарантувати, але разом з тим до прагматичного діалогу з Росією всі готові.

"Не думаю, що зараз американці готові підписати з росіянами якийсь формалізований договір, але сам факт готовності до діалогу Вашингтон-Москва є серйозним викликом для нас", - наголосив Ілля Куса.

Очевидно, що "гарантії" невступу України до НАТО є лише приводом для початку розмови. У Кремлі усвідомлюють, що ніхто в найближчому майбутньому нашу країну в Альянс не прийме через територіальний конфлікт з РФ. Для Києва "двері" в НАТО перебувають у Криму, який РФ нелегально "приєднала" до себе, а ключі від "двері" в руках у Володимира Путіна.

При цьому російське керівництво цікавить, щоб у новій архітектурі міжнародних відносин враховувалися інтереси Москви, її "зона відповідальності", до якої Путін відносить і Україну, а також червоні лінії, через які Захід не повинен переступати.

"Кремль цікавлять не так "гарантії" по Україні та НАТО, як демонстрація того, що Москву визнають рівноправним глобальним гравцем. Україна тут - лише один з елементів такої архітектури безпеки", - пояснив кремлівські мотиви Ілія Куса.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Хто першим поступиться: чим закінчиться гра США та Росії навколо України.