RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Статус "НАТО+" для України: що він нам дасть у протистоянні з Росією

Намір низки республіканців у Конгресі США надати Україні спеціальний статус у НАТО може забезпечити Києву прискорений розгляд питань з продажу американських оборонних товарів на тлі загрози вторгнення РФ. Однак у цій справі є нюанси.

Сайт "Апостроф" розбирався, що насправді надасть Україні статус "НАТО+".

За словами екс-глава МЗС України Костянтина Грищенка, щоб надавати допомогу нам, геть необов'язково надавати будь-який статус.

"Це продовження американцями гри з росіянами: "коли ви ставите питання так - ми поставимо так". Це роблять республіканці. Вони хочуть показати свою активність, оскільки саме в цій політичній силі зосереджені люди, які традиційно до головного наступника Радянського Союзу ставляться так само, як і до Радянського Союзу", - сказав "Апострофу" дипломат.

Наступний "слизький" нюанс у тому, що формальний статус далеко не завжди гарантує успіх у протистоянні з агресором.

"Все залежить не від формального статусу у відносинах із США, а здатності самої держави захищати себе та просувати власні інтереси", - заявив у коментарі "Апострофу" політичний експерт Юрій Романенко.

Він нагадав, що Афганістан і Південна Корея мали однаковий статус союзника поза НАТО, але де опинилася Корея і де в результаті виявився Афганістан, добре всім відомо.

"Сеул домігся нинішніх показників не через статус, а завдяки стратегічному розвитку економіки і правильно розставленим пріоритетам. Чи потрібен нам статус "НАТО-плюс"? Так, у тих умовах, в яких ми знаходимося, він необхідний, щоб ми мали додаткові можливості для захисту", - наголосив політолог.

Однак він додав, що набуття статусу – це не самоціль, а лише інструмент, яким слід грамотно скористатися.

Більше думок експертів читайте на сайті "Апострофа": Взаємне підвищення ставок: як Вашингтон і Кремль вирішують "українське питання"