RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

Всі новини

Це великий ризик: стало відомо про прохання лідера Китаю до Путіна щодо війни з Україною

Президент Китаю Сі Цзіньпін можливо попросив російського лідера Володимира Путіна відкласти масштабне вторгнення Росії в Україну у зв'язку з зимовою Олімпіадою, оскільки це може "затьмарити" змагання.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на дипломата у Пекіні.

За інформацією агентства, китайський президент має деякі важелі впливу на главу Кремля і міг звернутися до нього із проханням відстрочення можливої війни з Україною. Оскільки, останнє, що йому потрібно, це те, щоб Путін “затьмарив велику для Китаю подію, спровокувавши глобальну кризу безпеки зі США та Європою” .

Зазначається, що зимові Олімпійські ігри відбуватимуться у Пекіні у період з 4 по 20 лютого. Країна витратила величезну суму на проведення Олімпіади, а сам Сі Цзіньпін "хоче закріпити статус престижу дому", щоб отримати підтримку для свого третього терміну.

"За словами одного дипломата у Пекіні, можливо, пан Сі попросив Путіна не вторгатися в Україну під час Ігор", - пише агентство, додавши, що вторгнення в Україну під час змагань "є ризиком втягування Китаю в дипломатичну боротьбу" .

Згідно з прийнятою ООН резолюцією про Олімпійське перемир'я, всі країни повинні її дотримуватися "за сім днів до початку Олімпійських ігор до семи днів після закінчення Паралімпійських ігор". Ігри в Пекіні розпочнуться 4 лютого, Паралімпіада закінчиться 13 лютого, відповідно, перемир'я має тривати з 28 січня до 20 лютого.

Раніше ми писали, де і як житимуть учасники Ігор Олімпіади-2022 у Пекіні.