RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Перехід ЗСУ на контракт: військовий експерт пояснив проблеми, що загрожують армії

Президент Володимир Зеленський підписав указ про зміцнення обороноздатності країни, згідно з яким в Україні скасують призов на військову службу, збільшать чисельність Збройних сил до 100 тисяч осіб і створять додаткові 20 бригад. Це викличе брак військовослужбовців, адже кількість контрактників не зросте автоматично.

Про це експерт з державної безпеки Юрій Міхальчишин розповів Realist.online.

“Багато наших частин відчують гостру нестачу особового складу. Щодо іншої форми військової підготовки, яка пропонується концепцією міністра оборони Резнікова, я так розумію, що вона передбачає поєднання початкової та базової підготовки, яка здійснюватиметься, починаючи зі старших класів середньої школи. І тут моделі таких держав, як Ізраїль чи Швейцарія пропонують нам яскраві приклади організації саме таких форм підготовки”, – зазначив експерт.

За його словами, влітку підготовка може тривати протягом 2-3 місяців у польових таборах. А взимку резервістів та військовозобов'язаних можуть збирати на той же термін на полігонах чи у навчальних центрах. Такий підхід допоможе досягти середнього рівня підготовки українців для майбутніх мобілізацій, якщо це буде потрібно.

“Але чи є ця альтернатива заміною строкової служби? Очевидно, що існуючі регулярні частини не погодяться з цим, тому що у них людей не вистачить, а кількість контрактників сама по собі не збільшиться автоматично”, – резюмує Михальчишин.

Раніше ми писали про проблеми з відтоком кадрів та неповною комплектацією ЗСУ, які існують вже зараз. Причинами такої ситуації є нестача фінансування та колосальна бюрократизація.