RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Буде як Фінляндія та Швеція: США зробили заяву щодо членства України в НАТО

За словами тимчасової повіреної США в Україні Крістіни Квін, Україна має шанс стати членом НАТО без етапу Плану дій щодо членства - як це відбувається з Фінляндією та Швецією, оскільки це не є обов'язковою частиною процедури вступу до Альянсу.

Про це вона сказала в інтерв'ю "Європейській правді".

"Щодо можливості вступу Фінляндії без ПДЧ, то План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО, а отже, Україна також може вступити до Альянсу без ПДЧ. Проте я б не називала це скороченою процедурою", - уточнила вона.

Крістіна Квін пояснила, що ПДЧ є механізмом, що дозволяє державі-члену досягти вимог для сумісності. Однак у випадку, коли якась держава вже відповідає всім вимогам – План дій щодо членства стає непотрібним.

"Тому як Україна, так і будь-яка інша держава не повинна отримувати План дій щодо членства та виконувати його у разі, якщо ви загалом відповідатимете більшій частині вимог", - зазначила вона.

Нагадаємо, на Бухарестському саміті 2008 року було ухвалено рішення, що Україна в майбутньому стане членом Альянсу через План дій щодо членства. На Брюссельському саміті НАТО у червні 2021 року це рішення було підтверджено.

Як повідомляв "Апостроф", Північноатлантичний альянс у червні 2022 року перегляне стратегію щодо Російської Федерації. У ній Росію можуть перестати називати партнером, а позначать як безпосередню загрозу НАТО.