RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Доведеться вдатися до примусу: Україна пояснила проблему конфіскації активів РФ за кордоном

Кожна правова держава має законодавство, яке гарантує право власності. Саме тому гроші диктаторів і корупціонерів з усього світу осідають у Європі та США, де вони захищені законом й незалежними судами. Й за звичайних умов, ніхто не має права конфіскувати суверенні активи й щоб вилучити російські кошти, потрібна тривала, досконально розроблена правова процедура.

Про це "Апострофу" розповіла заступник міністра юстиції Ірина Мудра.

Росія має юридичні зобов’язання перед Україною щодо компенсації завданих збитків й воно виникло в той самий момент, коли Москва, порушивши норми міжнародного права і статут ООН, напала на нашу країну та вчинила незліченні воєнні злочини, спричинила шкоду обсягом в сотні мільярдів доларів.

Читайте: Підуть на потреби України: в ЄС досягли угоди щодо використання заморожених грошей РФ

"Обов’язок агресора - відшкодувати потерпілій стороні завдану шкоду. І тепер міжнародне співтовариство повинне розробити механізми такого відшкодування. Якщо Росія не погоджується зробити це добровільно, то доведеться вдатися до засобів примусу", - зазначила Ірина Мудра.

Як один із заходів в рамках такого відшкодування розглядається конфіскація суверенних активів Росії. Адже, за її словами, було порушено зобов’язання не лише перед Україною, але й перед усім світом.

Заступник міністра юстиції наголосила на важливості того, щоб це рішення було ухвалене не окремою країною, а на глобальному рівні.

Ірина Мудра

І якщо раптом в майбутньому Росія погодиться добровільно сплатити репарації, то вилучені кошти будуть зараховані до загальної суми репарацій.

Відтак, передача російських активів Україні може розглядатися як авансовий платіж в фонд відшкодування. "Фактично таким чином світове співтовариство виконає за Росію її обов’язок, який вона поки що відмовляється виконувати сама", - розповіла Ірина Мудра.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" "Російські активи – це соковитий плід, який низько висить – заступник міністра юстиції"

  • Вас може зацікавити:

Захід може передати Україні заморожені активи РФ: експерт пояснив, коли це буде можливо

Конфіскація активів РФ: в США знайшли законний спосіб передати гроші Україні

Десятки мільярдів на відновлення: коли Україна отримає російський конфіскат від США