RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Політика

Новини

4 липня

Всі новини

ISW: Росія планує використовувати головування в РБ ООН для проєкції сили

1 липня Росія, вперше з квітня 2023 року, заступила на місячне ротаційне головування у Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Ймовірно, що РФ може скористатись цим періодом для проєкції своєї сили і впливу в міжнародній системі.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують, що це вперше з квітня 2023 року Росія заступила на місячне ротаційне головування в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй (РБ ООН). Тож фахівці припускають, що РФ може використати цю позицію як базу для проєкції сили в міжнародній системі, як вона це робила історично.

"За оцінками ISW, під час головування Росії у квітні 2023 року Росія використовувала своє головування в РБ ООН для просування кількох наративів щодо бажаного впливу Росії в міжнародній системі, і раніше зазначала, що Росія використовує своє право вето в РБ ООН як основу для проєкції сили", – зауважують аналітики.

В ISW вказують, що головувати на дебатах в РБ ООН 16 та 17 липня буде міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Крім того, додається, що кілька високопоставлених російських чиновників нещодавно запустили інформаційні операції щодо того, щоб зняти з себе відповідальність за добре задокументовані порушення міжнародного права, скоєні Росією в Україні, та, як пишуть фахівці Інституту вивчення війни, створити умови для майбутнього головування в РБ ООН.

Раніше аналітики ISW оцінювали, що західні партнери України мають пришвидшити надання необхідної підтримки та допомоги, щоб зруйнувати "путінську теорію перемоги", основа якої полягає в повзучому просуванні та затягуванні війни.