RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

29 вересня

Всі новини

Подарунок за допомогу Україні: Німеччина передасть Чехії танки Leopard

Міністерство оборони Чехії отримає від Німеччини ще 14 бойових танків Leopard 2A4 і один рятувальний танк Büffel 3 як компенсацію за військову допомогу Україні.

Про це повідомляє пресслужба чеського Міноборони.

Там уточнили, що йдеться про другу компенсацію для Чехії за передачу військової техніки українській армії для боротьби з російською агресією.

Очікується, що перший танк в рамках цієї поставки відправлять у Чехію наприкінці 2024 року, решту бойових танків - до квітня 2025 року, а евакуаційний танк - до початку 2026-го.

"Попередні ринкові консультації щодо можливої закупівлі додаткових Leopard 2A4 танки також були розпочаті... модернізація чеської танкової армії триває", - повідомили у відомстві.

Таким чином, Чехія матиме 42 нові танки Leopard 2A4 і три ремонтно-евакуаційні машини. У Міністерстві зауважили, що передавши Україні стару радянську техніку, з'явилась можливість замінити її на нову та сучасну, що здатна протистояти сучасному полю бою.

"Це важливий крок уперед для наших танкістів. Я також хочу подякувати німецькій стороні за те, що вона змогла таким чином оцінити нашу допомогу Україні, яка стикається з жорстокою російською агресією", – додала голова чеського оборонного відомства Яна Чорнохова.

Нагадаємо, Чехія планує запустити другу ініціативу із закупівлі боєприпасів для Збройних сил України.